Gravid

presenteras av

Gör uppror – för mammamagens lika värde

Uppmanas lägga upp bilder på Facebook och Instagram

Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2019-04-25

Mamatummy Day, som infaller den 25 april, är en dag där man uppmärksammar besvären som kvinnor kan drabbas av under graviditet och förlossning – som disastas.

I dag är vården bristfällig för drabbade kvinnor, enligt initiativtagarna.

– Vården är orättvis och ojämlik. Och så ska det inte vara i Välfärdssverige, säger Linda, grundare av Diastasupproret.

Den 25 april är det Mamatummy Day. Dagen instiftades av Katarina Woxnerud år 2014 för att uppmärksamma besvären som kvinnor kan drabbas av under graviditet och förlossning. I samband med dagen uppmanas mammor att dela med sig av bilder på sina magar i sociala medier. Syftet är att öka förståelsen och sprida kunskap samt skapa opinion. I år är även Diastasupproret med och arrangerar dagen.

– Vi vill upplysa alla om hur vården funkar i Sverige och lyfta frågan om att alla kvinnor bör ha rätt till en funktionell mage, även fast man har varit gravid – något som vi tycker borde vara självklart men som det inte är i dag, säger Linda, grundare av Diastasupproret.

Mammor uppmanas lägga upp bilder på sina magar.

Drabbades själv av diastas

Hon upplevde själv att vården är bristfällig när hon sökte hjälp för sina bukmuskler som delat sig under första graviditeten. Syndromet, som heter diastas, är relativt vanligt men i de flesta fall dras magen ihop efter förlossningen. Men det gjorde den inte för Linda. Istället fick hon ont i ryggen och svårt att utföra vardagssysslor. Den enda lösningen var operation, något landstinget i Västmanland sa nej till – då man betraktade det som ett skönhetsingrepp.

– Okunskapen om den här problematiken är utbredd inom vården. Det är väldigt svårt att bli tagen på allvar, och det mesta av informationen har jag fått läsa mig till själv, sa hon tidigare till Aftonbladet.

”Vården är orättvis”

Det var därför Linda startade Diastasupproret, för att göra drabbade kvinnors röst hörd och kämpa för deras rätt till vård. Att vara med och arrangera Mamatummy Day är ett steg på vägen i kampen.

– Dagen är en dag vi vill belysa mammamagens lika värde. I dag är vården orättvis och ojämlik. Och så ska det inte vara i Välfärdssverige, säger hon och fortsätter:

– Det är en stor besvikelse för många av oss. Som det är nu leder det till att vi måste ha råd att betala en dyr operation själva, för att vi ska orka leva våra liv fullt ut och slippa bli sjukskrivna och sjukpensionärer.

De vill se att det finns nationella riktlinjer inom vården och dess alla olika instanser.

– Redan på mödravårdscentralen när man gör återbesök efter förlossningen kan man upptäcka besvären och sätta in åtgärder direkt – för att inte förlänga vägen till rätt vård.

Hon tror att den rådande situationen har att göra med att det är en kvinnofråga.

– Jag är helt övertygad om att det har att göra med att kvinnor är lägre prioriterade än män. Forskning på kvinnor har inte varit en prioritet, det är ingen prestige i att forska om kvinnokroppen.

Vill ta fram riktlinjer

I slutet av förra året skrev en grupp kirurger i Läkartidningen om behovet av nationella riktlinjer och att de arbetar för att få fram dessa. Riktlinjerna väntas bli klara i vår.

Det man föreslår i riktlinjerna är följande, något även Vårdfokus skrivit om:

  • Kartläggning av diastasens omfattning bör standardiseras och mätas kliniskt med och utan muskelspänning.
  • Fysioterapeutisk bedömning bör ske inför remiss för kirurgisk bedömning.
  • Fysioterapi bör erbjudas i första hand.
  • Dessa förutsättningar måste uppfyllas om operation ska övervägas: Fysioterapi har inte gett avsedd effekt på funktion och att symtomen ger avsevärt nedsatt livskvalitet. Inga fler graviditeter planeras. Rökstopp och viktminskning, vid behov, för att minska risk för komplikationer. Dessutom behövs muntlig och skriftlig information till patienten om risker för komplikationer och att målsättningen med operation i första hand är funktionsförbättrande och inte kosmetisk. Detta för att det är viktigt att inte skapa orealistiska förväntningar mot bakgrund av det bristande evidensläget.

Fotnot: Linda vill inte ha med sitt efternamn i tidningen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!