Många mammor missar var eftervården finns

Replik från Ella Bohlin (KD) om vård efter förlossning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-09-24 | Publicerad 2018-09-19

Tiden efter förlossning är för de flesta väldigt omtumlande. För vissa kan delar av den information som vården ger tappas bort, skriver Ella Bohlin.

REPLIK. Alla föräldrar ska kunna känna sig trygga med vården, såväl före som under, men även efter en förlossningen. När jag läser RFSU:s inlägg i lördagens tidning är det speciellt en sak jag slås av: nämligen att många nya mammor inte vet var de ska vända sig för att få eftervård.

Tiden efter förlossning är för de flesta väldigt omtumlande. För vissa kan delar av den information som vården ger tappas bort då fokus ligger på det lilla mirakel som skett. Den första tiden präglas också av sömnbrist och amning.

I Stockholms läns landsting där jag är verksam som vårdpolitiker har vi organiserat vården så att den första veckan efter förlossning är det sjukhuset som ansvarar för vården för både mamman och barnet.

Efter att sju dagar har gått är det mödravården som har ansvar för att ge rätt eftervård till mamman.

Jag välkomnar att RFSU satte upp en tillfällig telefonlinje under två veckor och på så sätt satt fokus på mammors situation. Vi behöver vara fler som engagerar oss i kvinnors hälsa och välmående. Förutom mödravården kan mammor i dag också vända sig till 1177 för att får svar på  frågor och funderingar av erfaren personal.

I Stockholms län föds drygt 28 000 barn varje år. På grund av inflyttning och tillväxt spås den siffran bli högre allt eftersom åren går. I min roll som ansvarigt landstingsråd är det viktigt att se att den vård som ges är den bästa som kan uppbådas.

Därför har Stockholms landsting tillfört en permanent höjning med 50 miljoner kronor per år till mödrahälsovården.

Det är resurser som kommer komma såväl nya mammor som barn till del. I samarbete med SKL har vi också startat utbildningsinsatser för barnmorskemottagningarna i syfte att erbjuda personalen ett kunskapslyft. Jag hoppas att vi med vårt fokus på förlossningsvård kan ge en vård alla familjer kan lita på.

Kristdemokraterna föreslår också en särskild peng för de kvinnor som behöver hjälp efter en förlossning med fysiska besvär. Vi vill erbjuda en rehab-peng på 800 kr som kan användas hos t ex fysioterapeut.


Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, Stockholms läns landsting (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här