Alla får välja skola – ni borde vara stolta

Replik från Friskolornas riksförbund om vinstdrivna skolor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-05

I de allra flesta länder måste man betala för att få sätta barnen i en bra skola. Så är det inte i Sverige, skriver debattören.

Stefan de Vylder konstaterar att det inte finns några större likheter mellan dagens svenska skolsystem och det som fanns i Chile. Trots det tar han den senaste tidens förändringar i det chilenska skolsystemet som intäkt för att vinstförbud i Sverige inte skulle få någon effekt på antalet friskolor. Det är ett märkligt resonemang.

de Vylder förefaller inte ha förstått innebörden av regeringens förslag. Det är han långt ifrån ensam om. Det är inte vinstutdelning som regleras utan möjligheten att göra ett rörelseresultat. Inte ens stiftelser och kooperativ skulle klara av att fortsätta verka under det regelverk som regeringen föreslår.

Därför vill regeringen göra ett undantag för dessa organisationsformer, i en särskild lag som riksdagen ska besluta om efter valet. Undantaget krävs. Annars skulle det bli nästan omöjligt för dem att driva verksamheten vidare – och särskilt svårt för de minsta aktörerna. Bra och populära skolor kommer inte att kunna växa – de förblir förbehållna ett litet antal elever.

Alla länder har någon sorts skolvalssystem. I vissa länder handlar det om att man ska vara med i rätt parti eller organisation för att få sätta barnen i en bra skola. I de allra flesta länder måste man betala extra för att få sätta barnen i en bra skola, och skolan väljer om den vill ha den eleven. Så är det till exempel i Danmark som regeringen gärna hänvisar till.

På många håll är det på samma sätt som det var förr i Sverige: De som hade råd köper en bostad nära en bra skola. På så sätt kan man säkerställa att barnen kommer in där. Det är väldokumenterat hur fastighetspriser i bra skolors upptagningsområden drevs upp medan priserna sjönk på bostäder i närheten av dåliga skolor.

Eller så har man ett system där alla medborgare – oavsett partitillhörighet, bostadsadress eller plånbok – ges samma möjlighet att välja skola. Precis som det är i Sverige. Att vänstern inte är stolta över det svenska systemet är ett mysterium.


Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.