SD röstade inte för EU som HBTQI-frihetszon

S: Viktigt att inte normalisera homofob politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det räcker inte att syssla med pinkwashing av sin retorik genom att påstå sig stå upp för HBTQI-rättigheter samtidigt som personer från ens parti i kommuner och regioner river ner regnbågsflaggan, motsätter sig HBTQI-certifiering, försöker förhindra stöd till HBTQI-organisationer och i EU sitter knäpptyst inför hat och hot som breder ut sig, skriver debattören. På bilden till höger syns motdemonstranter år 2014 då Jimmie Åkesson talar i Almedalen.
Det räcker inte att syssla med pinkwashing av sin retorik genom att påstå sig stå upp för HBTQI-rättigheter samtidigt som personer från ens parti i kommuner och regioner river ner regnbågsflaggan, motsätter sig HBTQI-certifiering, försöker förhindra stöd till HBTQI-organisationer och i EU sitter knäpptyst inför hat och hot som breder ut sig, skriver debattören. På bilden till höger syns motdemonstranter år 2014 då Jimmie Åkesson talar i Almedalen.

DEBATT. HBTQI-rättigheter är mänskliga rättigheter. I Europa 2022, inklusive i vårt Sverige, ser vi emellertid hur HBTQI-personer fortfarande hatas och hotas av människor med stenåldersmentalitet.

I Iänder där högerkonservativa partier är på frammarsch eller där de till och med lyckats ta makten sker den allra största och snabbaste tillbakagången.

Det börjar oftast smått, men går snabbt. Den negativa utvecklingen ser vi även i vissa svenska kommuner där Sverigedemokraterna får vara med och styra tillsammans med andra högerpartier – i form av nedtagande av regnbågsflaggan och motstånd mot HBTQI-certifiering av bibliotek och annan verksamhet.

Normalisering av HBTQI-hat kan gå snabbt om partier med dessa åsikter fortsätter att betraktas som vanliga partier. Att de vid en eventuell högermajoritet dessutom kan komma att få ministerposter oroar.

"Föreställ dig att vara rädd för att hålla din älskade i handen offentligt, skippa kontorsskämten för att undvika att avslöja vem du delar ditt liv med, välja den långa vägen hem för att undgå potentiellt fientlig mark eller uthärda förlöjligande varje gång du visar din personliga identifikation. År 2020 förblir detta en verklighet för allt för många homosexuella, bisexuella, trans- och intersexpersoner i hela Europeiska unionen och utanför.”

Dessa meningar är tagna från Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheters rapport ”A long way to go for LGBTI equality” från 2020.

Det är på tiden att EU-kommissionen agerar mot länder som Ungern och Polen där vi ser de största attackerna. Den 15 juli i år beslutade äntligen EU-kommissionen att dra Ungern inför EU-domstolen på grund av en ungersk lag som antogs 15 juni 2021 som diskriminerar människor på grund av deras sexuella läggning och könsidentitet.

Dessutom har Polen sedan länge infört vidriga så kallade ”HBTQI-fria zoner” i flera regioner och kommuner. Samma krafter som infört ”HBTQI-fria zoner” i Polen finns även här hemma i Sverige. I vissa kommuner har de till och med tagit ner regnbågsflaggan och bidrar till att vårt Sverige blir otryggare.

Det är illa, men inte förvånande, att SD i mars 2021 valde att inte rösta för en så självklar sak som att utropa EU som en ”HBTQI-frihetszon” där alla människor får vara den de är och älska den de vill.

Deklarationen skedde som svar på bland annat de horribla HBTQI-fria zonerna i Polen. Visst var det en symbolisk handling av oss i de progressiva och demokratiska partierna i Europaparlamentet, men det är en handling som spelar stor roll i en tid då högerkonservativa partier i land efter land nedmonterar demokratin och ger sig på våra mänskliga rättigheter som HBTQI-rättigheter och kvinnors rättigheter.

SD:s tystnad mot utvecklingen i Polen, där deras systerparti styr, och i Ungern, där deras likasinnade styr, är en tydlig indikation på var de ideologiskt står.

Det räcker inte att syssla med pinkwashing av sin retorik genom att påstå sig stå upp för HBTQI-rättigheter samtidigt som personer från ens parti i kommuner och regioner river ner regnbågsflaggan, motsätter sig HBTQI-certifiering, försöker förhindra stöd till HBTQI-organisationer och i EU sitter knäpptyst inför hat och hot som breder ut sig.

Även Kristdemokraterna är ett parti som flitigt använder sig av pinkwashing. I en intervju från 2018 med tidningen Dagen säger Ebba Busch, som hade deltagit i Pridetåget i Stockholm, nämligen att KD:s utgångspunkt för familjen är ”mamma, pappa, barn”.

Pinkwashing sker när företag, organisationer, stater och andra aktörer rosatvättar – kanske är regnbågstvättar det korrekta ord i detta fall – sitt varumärke eller sin politik för att verka HBTQI-vänliga.

Det är ett vanligt knep som används flitigt av storföretag för att dra in pengar. Och det är ovärdigt att KD och SD nu använder sig av samma knep för att lura till sig röster.

”Första Pride var ett uppror” – så lyder ett av de mest kända citaten om Pride efter Stonewallupproret i New York för 53 år sedan. Två år senare – 1971 – hölls den första demonstrationen i Sverige för homosexuellas rättigheter i Örebro.

Även om vi i dag firar Pride med kärlek och glädje kan vi inte ta HBTQI- rättigheter för givet. Det är dags för alla partier att bekänna färg genom handling, under Pride, efter Pride och alla andra dagar om året.


Evin Incir, europaparlamentariker för Socialdemokraterna och aktiv medlem i parlamentets tvärpolitiska grupp för HBTQ-rättigheter

Rättelse: I en tidigare version av texten löd rubriken att SD röstat emot EU som HBTQI-frihetszon men i omröstningen fanns bara alternativet att rösta för eller lägga ned sin röst och SD valde att lägga ned sin röst.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE