Nu börjar en ny strid för allemansrätten

Debattörerna: Uppgörelsen hotar strandskyddet – vad C och MP än säger

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-13

Både MP och C är glada och nöjda utåt, och slår sig för bröstet. Men det står klart att de kommer att luckra upp strandskyddet och därigenom allemansrätten i stora delar av landet, skriver Leo Rudberg och Robin Zachari.

DEBATT. Nu öppnar regeringen för privata stränder i Sverige. Det är den dystra sammanfattningen av uppgörelsen om strandskyddet mellan Centerpartiet och Miljöpartiet.

Båda partier är glada och nöjda utåt, och slår sig för bröstet. Men det står klart att de kommer att luckra upp strandskyddet och därigenom allemansrätten i stora delar av landet.

Allemansrätten är något närmast unikt för Sverige och som många människor i andra länder inspireras av. Den innebär att allmänhetens intresse sätts före det privata, att långsiktig naturvård går före kortsiktig profit.

Laget före jaget, helt enkelt. Det är denna grundprincip som ruckas genom veckans uppgörelse. 

Allt i uppgörelsen är inte dåligt, och detta är inte det värsta tänkbara: människor har skrivit under namninsamlingar, mejlat ministrar och protesterat för att förbättra innehållet.

Men vi står ändå framför flera hot mot allemansrätten, och vill berätta om två stycken vi identifierat. Sedan vill vi föreslå en väg framåt för alla som vill fortsätta försvara allemansrätten.

Från strandskydd till fri passage: Strandskyddet har inneburit att 100 meter från stranden är en fredad zon där inget får byggas utan särskilt tillstånd.

Det är en zon som är öppen för människor som vill bada, promenera eller ha en picknick. Det är även fritt fram för djur att vistas där utan att stoppas av inhägnader eller störas av bebyggelse.

De är 100 meter ren allemansrätt. 

För de flesta sjöar och vattendrag i Sverige försvinner nu det generella strandskyddet. I stället ska det garanteras 40 meter av ”fri passage” nära stranden.

Det är något annat än tidigare, och det öppnar för bebyggelse som kommer ge intrycket av privat strand, även om det inte kommer gå att sätta upp staket. 

I högexploaterade områden kommer strandskyddet bli kvar och förstärkas, men i ärlighetens namn så är en hel del redan bebyggt. Det allvarligaste här är att själva grunden för allemansrätt och strandskydd ruckas.

Exakt hur mycket skydd det blir i de mest attraktiva områdena återstår att se.

Från strandskydd till kommunprojekt: I avtalet finns även idén om att kommunerna ska få undanta områden från strandskyddet.

Vi gissar att dessa kommer vara de attraktivaste. Detta blir en extra uppluckring av allemansrätten.

Det kan kännas kämpigt att stå inför försämringar i allemansrätten, som är en viktig del av vårt samhälle och en praktisk nytta för miljoner människor och djur. Men vi har redan påverkat politikerna, och efter att lagstiftningen gått igenom har vi chansen att påverka igen.

Vi behöver gå från politikerpåverkan till lokalt motstånd för allemansrätten.

Uppgörelsen innebär att många strider nu kommer hamna på kommunnivå. Det blir där som idéerna om uppluckrat strandskydd ska bli praktik. Det är där kommuner ska utse områden till allemansrättsfria.

Därför ser vi ett behov av att alla som vill försvara våra stränder och vår allemansrätt bereder sig på strid.

Fältbiologerna har många klubbar runt om i landet som kan mobilisera till detta, och det finns även möjlighet för ungdomar att starta nya klubbar där de bor. Skiftet har verktyget ”Mitt skifte” som ger alla möjlighet att starta namninsamlingar i sina hjärtefrågor.

Allemansrätten och strandskyddet kom till för att varenda en av oss ska få tillträde till naturen. Nu är det dags att var och en av oss betalar tillbaka genom att försvara allemansrätten. 


Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna
Robin Zachari, kanslichef för Skiftet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.