Glöm inte verkligheten bakom ”Fröken Friman”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-01-07 | Publicerad 2016-01-05

Läsardebatt om kvinnors rättigheter

LÄSARDEBATT. Nu har vi åter kunnat se klass- och kvinnokamp i ”Fröken Frimans krig”, ett fantastiskt tv-program. Jag kan inte låta bli att tänka på den verklighet som ligger bakom.

För två år sedan firade Moderaterna sitt 110-årsjubileum. 1904 reste sig en samling nöjda herrar från sammanträdesbordet på restaurang Runan i Stockholm. De hade bildat ett nytt parti, Allmänna valmansförbundet, som efter några namnbyten nu heter Nya Moderaterna.

Där fanns direktören för Stockholms Mjölkförsäljnings AB Gustaf Fredrik Östberg. Han hade två år tidigare tagit initiativet till att bilda SAF, Svenska arbetsgivareföreningen, efter en strejk för allmän rösträtt.

Han var ordförande i SAF, ledamot i riksdagens första kammare och blev också ordförande för det nya partiet. Det är obestridligt så att han kraftfullt motsatte sig allmän rösträtt inte bara för kvinnor utan också för män.

På M:s partistämma 2011 antogs ett nytt idéprogram som bland annat hade följande innehåll: ”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.”

Dåvarande partisekreteraren Sofia Arkelsten försvarade innehållet, men blev anklagad för att ha försökt skriva om historien och fick till slut krypa till korset.

Jag vill tacka alla som medverkat till ”Fröken Frimans krig” och inte minst Ulla Skog som spelade hustrun till Frithiof Johannesson.

Det gäller att se bakåt för att kunna se framåt. Annars får vi se upp.

Roland Nilsson

Helsingborg

Följ ämnen i artikeln