Företagen håller inte med dig, Damberg

Replik från M om kvinnliga företagande

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lars Hjälmered svarar Mikael Damberg.
Lars Hjälmered svarar Mikael Damberg.

DEBATT

REPLIK. Samtidigt som Mikael Damberg (S) hyllar regeringens politik tycker 9 av 10 företagare att regeringen gör dåliga insatser för jobben och företagen.

Närmare en miljon människor lever av bidrag i stället för av arbete. Det utanförskapet behöver tryckas tillbaka, då behöver Sverige fler företag som startar och växer. Löfvens regering för i stället en politik som är direkt skadlig för svenskt jobbskapande. Sammantaget har regeringen hittills höjt skatten på jobb och företagande med 40 miljarder kronor.

I Sverige driver män företag i högre utsträckning än kvinnor. Damberg väljer då att försämra rut-avdraget och trycka undan möjligheter för företagsamhet inom bland annat vård och omsorg. Däremot vill regeringen lagstifta om kvinnor i bolagsstyrelser.

Regeringen borde i stället lägga tid och kraft på centrala jämställdhetsutmaningar, som utanförskapet hos utrikes födda kvinnor.

Det Sverige behöver är bättre villkor för småföretagare och entreprenörer, oavsett kön. Det behövs kraftfulla regelförenklingar, sänkt krav på aktiekapital, bättre möjligheter att anställa, bättre utbildning och matchning liksom generösare villkor för optioner i tillväxtföretag.

Vi behöver fler enkla jobb, ökade krav och bidragstak för att klara integrationen, liksom ett tredubblat rut-avdrag och en ny anställningsform för första jobbet.

Så bygger vi Sverige starkare med fler jobb och bättre villkor för företagande – såväl för kvinnor som män.


Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE