Har ni kraften att göra djurskyddet bättre?

Replik från Djurens rätt om brister i djurhållningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-18

Jordbruksverket behöver göra mycket mer. Uttalandet i debattartikeln saknar den kraft som krävs för att verkligen förändra djurens situation. Replik från Camilla Bergvall, Djurens rätt.

REPLIK. Det gör mig glad att Jordbruksverket väljer att uttala sig om djurskyddet efter de senaste årens skandaler. Dock tycker jag att det i Nordins debattartikel saknas den kraft som krävs för att verkligen förändra djurens situation.

Nordin skriver om hur bristerna som visats från djurindustrier i Sverige skadar bilden av landets animalieproduktion, men mindre om hur vi konkret ska säkerställa att det inte händer igen. Det är förvånande att Jordbruksverket inte bemöter kritiken mot myndigheterna som uppkom i ”Uppdrag granskning” i januari.

Jordbruksverket är ansvariga för djurskyddskontrollerna i Sverige, via länsstyrelserna. I ”Uppdrag granskning” kallas djurskyddsinspektörer för okunniga småflickor av lantbrukare och enligt statistik från fackförbundet Naturvetarna utsätts åtta av tio djurskyddsinspektörer för hot i sitt jobb.

Det är lika höga siffror som antalet djurskyddskontroller är få. Målsättningen är att 10 procent av djurbesättningar ska kontrolleras årligen. Det motsvarar i genomsnitt en kontroll vart tionde år.

Ökade resurser behövs för länsstyrelsernas djurskyddsarbete, och det behöver arbetas för att öka respekten för inspektörernas yrkesroll. Här hoppas vi att Jordbruksverket vill göra mycket mer än det som framkom i deras artikel.

Det är viktigt att djurvälfärd inte ställs emot ekonomiska intressen, eftersom djuren då alltid är förlorarna. Djurskyddslagen ska följas för djurens skull, även om det såklart finns andra positiva effekter.

Sverige har en stark djurskyddslag och jämförelsevis så mår djuren något bättre än i vissa andra länder. Men det är inte tillräckligt.

I Sverige sitter fortfarande hundratusentals hönor i små burar och i princip inga grisar eller kycklingar får komma ut innan det är dags för transport till slakteriet.

Det glädjer mig därför att Jordbruksverket nu vill kraftsamla, jag vill inte heller se fler fruktansvärda bilder om brister i den svenska djurhållningen. Jag hoppas att åtgärderna som kommer ur denna kraftsamling har ett stadigt fokus på djurens bästa eftersom det är de som drabbas absolut hårdast.


Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.