17 brutna löften från S – nu är det dags igen

Moderaterna: Har du som väljare råd att chansa?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-26

S har brutit 17 vallöften från 2018. Vad är ett socialdemokratiskt vallöfte värt, och har du råd att chansa? Det är frågor som varje väljare har alla goda skäl att överväga väldigt noga inför valdagen, skriver Gunnar Strömmer.

DERBATT. Så har Socialdemokraterna presenterat sitt valmanifest inför valet den 11 september. Men en granskning av partiets vallöften från 2018 bekräftar det alla egentligen vet – vad S lovar före valet spelar ingen roll efter valet.

S-manifestet i valet 2018 hade rubriken ”Det största trygghetsprogrammet i modern tid”, men resultatet blev i stället det största löftessveket i modern tid.

Och det gäller även de allra mest centrala S-löftena. Turordningsreglerna i LAS ändrades, och värnskatten avskaffades, trots löften om motsatsen. Och det stora huvudnumret inför förra valet – familjeveckan – blev aldrig av, och finns heller inte med i det nya manifestet.

Hela listan över de 17 löftesbrotten ser ut så här:

  1. Löfte: EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Facit: Fjärde högsta arbetslösheten, och lägsta tillväxten i EU.
  2. Löfte: Nej till marknadshyror. Facit: Har föreslagit fri hyressättning i nyproduktion.
  3. Löfte: Inte sänka skatten för de med högre inkomster. Facit: Avskaffade värnskatten.
  4. Löfte: En veckas extra betald föräldraledighet. Facit: Den så kallade ”familjeveckan” har inte blivit av.
  5. Löfte: Avvisa förslag om ändringar i LAS. Facit: Gjorde precis tvärtom.
  6. Löfte: Slå ned den organiserade och systematiska brottsligheten mot välfärdssystem. Facit: bidragsbrotten har ökat lavinartat.
  7. Löfte: 10 000 fler polisanställda till år 2024. Facit: Kan uppnås tidigast 2032, och Sverige har nu   färre antal poliser per capita än för tio år sedan.
  8. Löfte: Förbättra arbetsvillkoren för poliser. Facit: Tusentals poliser lämnar årligen yrket på grund av dåliga anställningsvillkor och låga löner.
  9. Löfte: Öka antalet brott som klaras upp. Facit: Andelen uppklarade brott har minskat sedan S kom till makten.
  10. Löfte: Straff som motsvarar brottets allvar. Facit: Har inte uppnåtts, se exempelvis Nytorgsmannen som i praktiken fick 3,5 års fängelse för ett stort antal våldtäkter och andra sexualbrott.
  11. Löfte: Slopa straffrabatten för unga. Facit: Har inte uppnåtts, exempelvis får en 20-åring som misshandlar sin partner eller hotar ett vittne fortfarande straffrabatt
  12. Löfte: Korta vårdköerna. Facit: Längre köer. Fördubblade redan före pandemin.
  13. Löfte: Korta köerna till cancervården. Facit: Färre än hälften av alla kvinnor med bröstcancer får vård i tid, färre än 4 av 10 män med prostatacancer får vård i tid, färre än 3 av 10 kvinnor och män med lungcancer får vård i tid.
  14. Löfte: Säkerställa att personer som inte får asyl lämnar landet. Facit: Uppemot 50 000 personer uppskattas vara kvar i Sverige trots att de bedömts saknas skyddsskäl, och ska lämna landet.
  15. Löfte: Bryta upp reglerna om eget boende (EBO). Facit: Ej uppfyllt, endast en utredning har tillsats under 2022.
  16. Löfte: Inte bli medlemmar i NATO. Facit: S sökte medlemskap i NATO för Sveriges räkning.
  17. Löfte: Förstärka underhållet av vägar och järnvägar på landsbygden. Facit: Sveriges underhållsskuld på väg och järnväg har växt till 77 miljarder kronor.

Det är lätt att förstå varför Magdalena Andersson i P1-morgons utfrågning häromveckan instämde i påståendet att ”valmålsättningar” är ett bättre ord än ”vallöften” när det kommer till S.

Dessutom: Allt S nu efter åtta år och i elfte timmen säger sig vilja göra framåt, ska sedan förhandlas med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Alla begriper att det hela kan landa nästan hur som helst.

Så, vad är ett socialdemokratiskt vallöfte värt, och har du råd att chansa? Det är frågor som varje väljare har alla goda skäl att överväga väldigt noga inför valdagen den 11 september.


Gunnar Strömmer, partisekreterare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.