Din politik slår mot Malmös fattiga barn

Replik till Katrin Stjernfeldt Jammeh från MP om bostadsbristen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stjernfeldt Jammehs önskan rimmar illa med den politik som Socialdemokraterna bedriver i Malmö, skriver Stefana Hoti och Måns Berger.
Stjernfeldt Jammehs önskan rimmar illa med den politik som Socialdemokraterna bedriver i Malmö, skriver Stefana Hoti och Måns Berger.

REPLIK. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) efterfrågar en nationell politik där bostaden ses som en social rättighet och inte en handelsvara. Vi delar den uppfattningen.

Men Stjernfeldt Jammehs önskan rimmar illa med den politik som Socialdemokraterna bedriver i Malmö. För samtidigt som hon ber staten om hjälp så medverkar hennes parti till att situationen för stadens hemlösa förvärras.

Trots att socialtjänsten har lägenheter som står tomma får de enligt stadens nya praxis inte längre användas för majoriteten av stadens hemlösa barnfamiljer. I stället får barn och föräldrar bo på kortvariga och dyra akutboenden. Det kan vara vandrarhem, eller privata lägenheter som ofta hyrs ut till ockerhyror.

Biståndsbesluten ges på veckobasis, vilket kräver mycket extra administrativt arbete från stadens socialsekreterare.

Barn som har bott på Malmös akutboenden vittnar om smutsiga rum med kackerlackor och nerkissade lakan. Andra placeras så otillgängligt att de har två timmar enkel väg till skolan, vilket gör att de har svårt att hinna med varken läxor eller lek.

Katrin Stjernfeldt Jammeh skriver själv att tillgång på en bostad är avgörande för att få bukt med andra problem i samhället, som otrygghet, arbetslöshet och skolsegregation.

Tyvärr leder hennes politik till att de problemen förvärras. För kortvariga biståndsbeslut och placeringar på akutboenden leder till en ökad stress och osäkerhet, och det försvårar för de hemlösa att skaffa sig ett arbete och för deras barn att klara sin skolgång.

Miljöpartiet i Malmö delar Stjernfeldt Jammehs bild av att vi behöver en nationell social bostadspolitik. Men vi är djupt kritiska till att Socialdemokraterna i Malmö inte verkar vilja ta ansvar för stadens egen befolkning. Situationen för stadens hemlösa är akut.

Miljöpartiet vill att kommunen arbetar för att alla barn ska få tillgång till långsiktiga boendelösningar och för att staden driver akutboenden i egen regi för att säkerställa en rimlig kvalitet. Barns uppväxt går inte i repris. 


Stefana Hoti, gruppledare och ledamot i Malmö kommunstyrelse (MP)
Måns Berger, ledamot i Malmö kommunfullmäktige (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE