Låt inte EU förbjuda svenska mjölkpaket

Jessica Polfjärd: Ett huvudlöst förslag som skulle slå hårt mot Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-30

En ”röd lista” på förpackningar som inte längre ska få användas inom EU har läckt ut. Om EU-kommissionen får som man vill ska alla kartongförpackningar med en tunn plasthinna inuti förbjudas. Det skulle slå hårt mot Sverige, skriver Jessica Polfjärd.

DEBATT. Från Bryssel kommer nya förslag om att förbjuda både svenska mjölkpaket och vårt pantsystem. Det är helt huvudlöst.

Den senaste tiden har vi sett ett flertal exempel på när det europeiska samarbetet fungerar som allra bäst.

Under hösten har EU växlat upp våra klimatambitioner, tagit konkreta steg för att ställa om föråldrad energiinfrastruktur, riktat skarpare sanktioner mot Ryssland samt säkerställt ett aldrig tidigare skådat stödpaket åt Ukraina.

Gemensamma lösningar som svar på gränsöverskridande problem och ett ytterst allvarligt säkerhetspolitiskt läge. 

Tyvärr verkar vi också snart få se exempel på hur EU arbetar när det är som allra sämst. Inom de närmsta veckorna kommer EU-kommissionen att presentera ett nytt paket med åtgärder för att ställa om den europeiska ekonomin till att bli mer cirkulär.

Det är bra. Som en del av det paketet kommer man bland annat lägga fram ett nytt lagförslag med nya hållbarhetskrav på förpackningar och avfall från förpackningar.

Det är också rätt och rimligt. Förpackningar står för en stor del av avfallet inom EU och de nuvarande reglerna är gamla och otillräckliga för att säkerställa en effektiv och hållbar marknad.

Tyvärr verkar EU-kommissionen, med de nya förslagen, däremot mer intresserad av att förstöra det som faktiskt fungerar än att ta fram nya lösningar.

Enligt en läcka på det nya förslaget finns det flera nya idéer som oroar, inte minst från ett svenskt perspektiv. 

För det första vittnar det läckta förslaget om en ”röd lista” på typer av förpackningar som inte längre ska få användas inom EU då de inte anses vara återvinningsbara.

Exemplen är många, men mest anmärkningsvärt är att den typ av teknik som används för att producera svenska mjölkpaket finns med. De ska alltså förbjudas inom EU, om EU-kommissionen får som man vill.

För det andra vill man sätta nya bindande mål för att förpackningar ska vara återanvändningsbara. Senast 2040 ska till exempel 95 procent av alla förpackningar för take away-drycker vara återanvändningsbara.

Återvinningsbara engångsartiklar blir därmed i princip förbjudna inom EU. 

Hur det ska fungera i praktiken kan man fråga sig, särskilt när EU-kommissionen inte bemödat sig att förklara hur de tänker sig att det nya systemet ska införas. 

Vill du köpa en kaffe att ta med från det lokala fiket? Då är det bäst att du har med en termos. En läsk på tobaksaffären? Hoppas du hann stoppa ner ett glas i handväskan innan du gick hemifrån.

För dom som inte bor på en bondgård och fortfarande vill kunna köpa mjölk 2040 blir det nog enklast att gå tillbaka till den gamla hederliga mjölkflaskan.

Hur bra det vore i praktiken kan man dock fråga sig, då mjölkflaskan fasades ut redan på 1950-talet då nya och mer effektiva pappförpackningar kom ut på marknaden.

För Sverige och många andra länder skulle förslagen få rent katastrofala konsekvenser, inte minst då de riskerar att helt slå undan benen för en rad svenska företag.

De utgör också ett direkt hot mot det pantsystem som vi byggt upp i Sverige sedan 1980-talet, och som i dag är ett otroligt effektivt sätt för att samla in använda produkter och återvinna material.

Det är stora värden och många jobb som står på spel om förslaget faller ut som EU-kommissionen tänkt.

Att tvinga tillbaka utvecklingen flera decennier är sällan ett seriöst sätt att stifta lagar och detta är inget undantag. Att sätta upp trubbiga siffermål, som ofta tycks tagna ur luften, har tyvärr blivit allt mer vanligt när nya regler och lagar ska tas fram inom EU.

Det här är bara det senaste exemplet på hur illa det kan gå när tjänstemän i Bryssel sätter upp stolpiga regler som ingen tänkt igenom. 

Moderaterna i Europaparlamentet har därför skickat en skarp uppmaning till ansvariga kommissionärer och belyst hur huvudlösa de nya förslagen är. Vår uppmaning är tydlig: gör om och gör rätt. EU behöver blicka framåt, inte bakåt.


Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln