Inför trängselskatt på krogen i coronatider

Debattören: Avgiftsnivån kan sättas till mellan 50 och 200 kronor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-04 | Publicerad 2020-05-03

Lösningen är att vi inför en ny trängselskatt, tillfälligt under coronatiden. En obligatorisk avgift som krogarna tar ut från varje person som får plats. Genom att det kostar en slant kommer efterfrågan på sittplatser – och därmed trängseln – att minska, skriver Robert Tinterov, vd Atenga Insights.

DEBATT. Flera opinionsbildare har i dagarna krävt att trängselskatten ska tas bort. Genom att undvika kollektivtrafiken minskar vi smittspridningen och därför är det bra att människor åker i egen bil, menar de. Trängselskatten är med andra ord kontraproduktiv i coronatid, särskilt i ett läge när trängseln i trafiken inte alls finns.

På motsvarande sätt, fast tvärtom, har krogar och restauranger hamnat i blickfånget. I skrivande stund har fem krogar i Stockholm tvingats stänga igen eftersom de har haft för hög trängsel bland gästerna.

När vårsolen och värmen äntligen kommit är det så lockande att slå sig ner på ett uteställe med en öl eller ett glas vin. Tyvärr tycker alltför många samma sak, särskilt i Stockholm. Bilder postas på sociala medier där trängseln är omfattande på uteserveringarna.

Inspektörer skickas nu ut från Stadshuset. Även inrikesminister Mikael Damberg dundrar om krogarna och att han inte vill se trängsel där. Eftersom han har ansvar för Polisen blir det ett underförstått hot om ingripande mot krogarna.

Känslorna går höga på båda sidor. ”Galna stockholmare” ställs mot de minst sagt dubbla budskap som myndigheterna sänder ut. Krogarna ska vara öppna, fast helst ska gästerna inte umgås, något som Viktor Barth-Kron träffande beskrev nyligen.

Som krogägare är det inte en lätt situation. Hur långt går ansvaret? Ska gäster som sätter sig bredvid varandra säras? Kastas ut? I en servicebransch med små marginaler är det inte så man vill bemöta kunder.

I detta läge behöver vi tänka i nya banor. Att bara säga att den andra sidan gör fel leder ingenvart.

Lösningen är att vi inför en ny trängselskatt, tillfälligt under coronatiden. En obligatorisk avgift som krogarna tar ut från varje person som får plats. Genom att det kostar en slant kommer efterfrågan på sittplatser – och därmed trängseln – att minska. Precis som trängselskatten på bilar när den infördes!

Vi har undersökt möjligheten att införa en sådan trängselavgift. Beroende på segment, visar det sig att mellan 64 och 70 procent av de tillfrågade stockholmarna är beredda att betala för att få en plats på krogen. Avgiftsnivån kan sättas till mellan 50 och 200 kronor beroende på typ av ställe och hur stort behovet är att glesa ut bland gästerna.

För att underlätta ytterligare bör även avgiften vara skattefri för krogen. Det blir då som en kompensation för det införda regelverket, som ju hindrar krogens intäkter. Med ens har vi även ett företagsstöd som inte skulle kosta någonting för statskassan.

Inför vi en sådan trängselavgift blir det plötsligt rimligt att ställa motkravet på krogen att vartannat bord ska vara tomt eftersom den får mer intäkter från de gäster som får plats. Samtidigt kommer även dessa gäster att förstå värdet av att hålla sig på sin plats där inne.

Med en sådan konstruktiv lösning slår vi flera flugor i en smäll. Vi minskar smittspridningen i samhället, krögarna kan få ökade intäkter och stockholmarna slipper bli anklagade för att vara egoister.

Tänk nytt, tänk trängselavgift på våra krogar i coronatider.


Robert Tinterov, vd Atenga Insights


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här