Lyssna på folket – säg ja till höjda pensionen

Debattörerna: Nära 8 av 10 svenskar är positiva till regeringens garantitillägg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-25

Vi vill uppmana alla partier i riksdagen att lyssna på väljarna och rösta ja till garantitillägget. De fattigaste äldre kvinnorna har redan blivit svikna så många gånger, snälla svik dem inte igen, skriver Tantpatrullen, PRO, Sverige kvinnolobby och SKPF Pensionärerna.

DEBATT. Nära 8 av 10 svenskar säger ja till ett garantitillägg som ger de fattigaste pensionärerna i genomsnitt 750 kronor mer i månaden, enligt en ny Sifo-undersökning.

Vi uppmanar alla politiska partier att lyssna på väljarna och rösta ja till förslaget som skulle öka den ekonomiska jämställdheten bland äldre och minska andelen äldre pensionärer som riskerar fattigdom.

När de mest akuta problemen är lösta måste arbetet med en bred översyn av pensionssystemet fortsätta.    

En stor grupp pensionärer, varav de flesta är kvinnor, får orimligt låga pensioner. Nästan hälften av alla kvinnor har en så låg pension att den behöver kompletteras med någon del av grundskyddet, det vill säga garantipension och bostadstillägg.

Även kvinnor som arbetat ett helt yrkesliv får alltså så låg pension att de blir beroende av bidrag från det yttersta skyddsnätet på äldre dagar. Nästan var femte kvinna över 65 år i Sverige har så låg inkomst att hon riskerar fattigdom. Det är högst andel i hela Norden.

Dessa kvinnor har inte tid och råd att vänta på utfallet från en stor pensionsreform som kanske kan göras de närmaste åren. Särskilt inte när priset på mat och el nu skenar.

Garantitillägget som förhandlats fram av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet och lagts in i vårbudgeten är en livboj till dem som kommer kunna betalas ut redan i augusti.

Maxbeloppet om 1 000 kronor mer i månaden skulle göra en avgörande skillnad för deras möjligheter att ha råd med det allra nödvändigaste.  

Garantitillägget är långt ifrån perfekt. Det är till exempel inte bra att det minskar respektavståndet, det vill säga skillnaden i pension mellan dem som har arbetat och dem som inte har arbetat.

Samtidigt som många av de kvinnor som omfattas faktiskt har ett långt arbetsliv bakom sig, inte minst inom välfärden. Och visst hade de varit bättre att försöka hitta lösningar för att höja kvinnors pensioner inom pensionssystemet, det är bara det att inga sådana förslag finns på bordet att realisera i närtid.

Att en miljon pensionärer, varav 80 procent är kvinnor, behöver ett tillägg för att pensionen ska räcka till visar på behovet att reformera hela pensionssystemet, så det blir långsiktigt hållbart.

Det måste vara en prioriterad fråga framåt. Men garantitillägget är ett helt nödvändigt tillskott i det akuta läge som uppstått.

Garantitillägget har till synes starkt stöd i befolkningen.

Den Sifo-undersökning som presenteras i dag och som beställts av Tantpatrullen, Sveriges Kvinnolobby, PRO och SKPF Pensionärerna visar att 78 procent av svenskarna i åldrarna 18–79 år är positivt inställda till garantitillägget.

En majoritet av väljarna inom samtliga partier stödjer förslaget. Som exempel är 7 av 10 av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare positivt inställda till tillägget och nära 8 av 10 av Centerpartiets väljare.

Garantitillägget kommer minska den ekonomiska stressen för runt en miljon pensionärer, varav tre av fyra är kvinnor. Andelen ensamstående kvinnor över 80 år som i dag riskerar fattigdom kommer minska med en tredjedel.

För oss som arbetar för kvinnors rätt att leva ett självständigt liv och som representerar en stor andel av alla pensionärer är det omöjligt att säga nej till ett sådant förslag. Det borde inte politikerna heller göra.

Vi vill uppmana alla partier i riksdagen att lyssna på väljarna och rösta ja till garantitillägget. De fattigaste äldre kvinnorna har redan blivit svikna så många gånger, snälla svik dem inte igen.


Birgitta Sevefjord, ordförande Tantpatrullen
Christina Tallberg, ordförande PRO
Clara Berglund, generalsekreterare Sverige kvinnolobby
Liza di Paolo-Sandberg, ordförande SKPF Pensionärerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.