Sluta att köra över utlandssvenskarna

Debattören: Vi hamnar i kläm när asylinvandringen ska begränsas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-03

Den nuvarande migrationslagen kör över utlandssvenskarna i politikernas jakt på begränsad asylinvandring. De som vill flytta hem till Sverige igen kan tvingas bo bo isär från sin partner eller familj under lång tid. Det, Morgan Johansson, är inte en human och rättssäker migrationspolitik, skriver Cecilia Borglin.

DEBATT. En ny migrationspolitik ska antas i sommar. Det ger återvändande utlandssvenskar hopp om att tiden är förbi då familjer splittras, orimliga försörjningskrav ställs och extremt långa handläggningstider gäller.

Senast den 20 juli ska Sverige ha en ny permanent migrationslag på plats. Regeringens ambition är att den ska vara human, rättssäker och effektiv.

Detta är något som utlandssvenskar över hela världen välkomnar med öppen famn eftersom den nuvarande tillfälliga migrationslagen kör över utlandssvenskarna i politikernas jakt på begränsad asylinvandring. 

I dag drabbas alla utomlandsboende svenskar som, med en utländsk partner från ett land som inte ingår i EU/EES, vill flytta hem till Sverige. Enligt den tillfälliga migrationslagen måste den svenska medborgaren först skaffa sig ett jobb och köpa en bostad innan en uppehållstillståndsansökan för partnern godkänns.

Det innebär i praktiken för många att svensken måste flytta hem på egen hand för att uppfylla kraven i väntan på besked, och alltså bo isär från sin partner eller familj – något som är högst betungande och många drar sig för då behandlingstiden ofta tar långt över ett år.

Född och uppvuxen i Sverige av svenska föräldrar spelar ingen roll. Många ger upp och väljer att inte flytta hem alls. Vi vill understryka alla människors lika värde, men förutom att familjerna drabbas hårt går Sverige miste om värdefull internationell erfarenhet och kompetens, som är hårdvaluta för ett land för att vara konkurrenskraftig på en global marknad.

Vari ligger logiken?

Oskar I. Stenriker är född och uppvuxen i Karlshamn. Numera bor han i Australien med sin fru Vicky som är från Thailand. Innan de träffades bodde Vicky sex år i Sverige där hon läste en master i internationellt ledarskap på Högskolan i Kalmar och en civilingenjörsmaster i industriell ekonomi på Chalmers Tekniska Högskola.

Därefter arbetade hon på Volvo lastvagnar i Göteborg ett par år innan hon flyttade hem för en ny tjänst i Thailand, där paret träffades när Oskar var på tjänsteresa. När de varit ihop ett tag på distans ansökte de om att få bo i Sverige tillsammans. Migrationsverket meddelade att det skulle ta 18-22 månader att få besked.

Efter åtta månaders väntan tröttnade paret på att bo isär och flyttade ihop i Australien i stället. Sex månader senare började ansökan behandlas och de fick avslag eftersom Oskar hade sagt upp sig från sin anställning i Sverige och för att bostaden som han hade fri tillgång till där hemma inte ägdes av honom.

Paret försöker nu mobilisera igen. De skickade in en ny ansökan för 13 månader sedan men den ligger fortfarande på kö och har inte börjat behandlas än.

Helena Laven växte upp i Boden och bor sedan 15 år i USA med sin amerikanske man och deras tre barn som är 8, 11 och 13 år. Familjen vill nu återvända till Sverige. Maken som jobbar som läkare i USA har tidigare arbetat på Karolinska sjukhuset. Eftersom ansökan för uppehållstillstånd för maken beräknades ta 12 till 18 månader ansökte de i god tid före planerad utflytt. Familjen har turen att uppfylla bostads- och försörjningskravet, så avslaget var därför högst oväntat.

Migrationsverket menade att Helena inte visat att hon tänkte flytta till Sverige inom en snar framtid. Eftersom maken inte tillåts bo och arbeta i Sverige under ansökningsprocessen kan han inte jobba här trots att svensk sjukvård skriker efter hans kompetens.

Nu måste Helena och barnen flytta i förväg och familjen kommer att splittras under handläggningstiden.  

Svenskar i Världen vill nu se en lagstiftning där:

  • En svensk medborgares partner som ansöker om uppehållstillstånd ska få bo i Sverige under ansökningsprocessen så att inga familjer splittras.
  • Utlandssvenskarna undantas från kravet om försörjning och bostad.
  • En egen och prioriterad ansökningskategori upprättas för utlandssvenskarna så att de kan återvända till det svenska samhället snabbare.
  • Uppehållstillståndet görs permanent direkt.

Först då kan vi prata om en human, rättssäker och effektiv migrationspolitik, Morgan Johansson.


Cecilia Borglin, generalsekreterare Svenskar i världen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.