Inte här, inte i EU – var ska SD göra skillnad?

Debattören: Åkesson talar om internationella klimatsatsningar – men gör ingenting någonstans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-10-21 | Publicerad 2020-10-18

Åkesson upprepar gång på gång att klimatet är en fråga som måste lösas internationellt. EU är den bästa arenan för oss svenskar att påverka internationellt – men där gör SD ingenting, skriver Fredrick Federley.

DEBATT. SD:s partiledare Jimmie Åkesson propagerar på bästa sändningstid för att klimatfrågan bara kan lösas internationellt. Samtidigt röstade SD:s EU-parlamentariker i förra veckan nej till den europeiska klimatlagen som säkerställer minskade utsläpp i Europa.

Det var intressant att höra Jimmie Åkesson debattera miljön och klimatet i förra veckans partiledardebatt i SVT. Han upprepade gång på gång att klimatfrågan är en fråga som måste lösas internationellt, samtidigt som det lät att det inte gör någon som helst skillnad vad vi gör i Sverige på nationellt håll.

Att våra utsläppsminskande åtgärder är en droppe i havet.

Det kanske är en droppe i havet för Jimmie Åkesson, men det är just många av de nationella miljöåtgärderna som ser till att Sverige inte har en befolkning där en betydande andel årligen blir sjuka eller dör till följd av luftföroreningar. I många andra europeiska länder, framför allt där kolberoendet är som störst, är föroreningarna ett reellt hot mot hälsan.

Om vi kikar på SD:s klimatarbete på europeisk nivå – det bästa sättet för oss svenskar att påverka den internationella spelplanen – lämnar det, tvärtemot Jimmie Åkessons ord under partiledardebatten, en hel del att önska.

Vi kan backa tillbaka till i förra veckan. SD, tillsammans med KD, röstade då under skarpt läge i Europaparlamentet nej till klimatlagen på europeisk nivå.

Man röstade alltså nej till att kraftigt få ner utsläppen inom Europa, och bidra till minskade utsläpp globalt. Om det nu är en viktig fråga att lösa många länder emellan frågar jag mig varför de väljer att passa på chansen när ett gyllene tillfälle uppenbarar sig?

Klimatet är helt enkelt inget SD prioriterar, varken här hemma i Sverige eller på internationell nivå. Sanningen är att de hellre vill hjälpa sina populistiska bundsförvanter i Polen att kunna fortsätta smutsa ned.

Som tur var så röstades klimatlagen ändå, trots SD och KD, igenom. En knapp majoritet röstade för en utsläppsminskning på 60 procent, med nationellt bindande mål.

De nationellt bindande målen innebär att kolberoende länder som exempelvis Polen inte kan förlita sig på framstegen som vi i Sverige uppnår, utan att de själva måste göra framsteg för att få ned sina utsläpp.

För vi – som faktiskt röstade för klimatlagen – inser att vi inte magiskt kommer att få ned utsläppen i Europa och världen om det inte finns några länder som hjälper till, inklusive ett litet land som Sverige. Inom energiförsörjning, bygg, industri och infrastruktur. Vi måste bli av med kolberoendet, vi måste fortsatt satsa på förnybara energikällor.

Europa står nu inför möjligheten att bli den första klimatneutrala kontinenten i världen. Det är en otrolig möjlighet.

En tuff klimatpolitik skapar ny teknik och nya lösningar som kan gå på export. Om vi vågar gå framåt med en spetsig europeisk politik så ger det nya jobb och företag samtidigt som vi får ned våra utsläpp globalt.

Klimatförändringarna kommer alldeles oavsett att kräva att vi klimatanpassar vårt samhälle. Vi behöver se över standarder för hur vi bygger hus, hur våra vägar och övrig infrastruktur ser ut. Vi kommer sannolikt också att se en våg av klimatflyktingar som helt enkelt inte kan bo kvar i sina hem till följd av de klimatförändringar som har uppstått på grund av hur vi i de rika delarna av världen lever och konsumerar.

Att inför dessa utmaningar göra som Jimmie Åkesson och SD:s Europaparlamentariker, det vill säga ingenting, leder ingenvart. Det är ett tankefel att tänka att Sveriges klimatåtgärder inte spelar någon roll när det här är en gemensam angelägenhet.

Vi kommer att behöva genomföra åtgärder nationellt, liksom globalt. Men det ena kan inte utesluta det andra. Ju snarare SD och KD förstår det, desto bättre.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.