Dags att avskaffa det fria vårdvalet

Läkare: Den offentliga vårdpersonalen arbetar till bristningsgränsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-16

Vårdvalet är kostnadsdrivande, privata aktörer drar sig tillbaka när de får olönsamma patienter på halsen. De som blir kvar i den offentliga vården får slita hårdare och arbeta till bristningsgränsen, skriver läkaren Jonas F Ludvigsson.

DEBATT. Covid-19 har satt strålkastarljuset på ett antal områden som inte fungerar i Sverige. Det blir den så kallade coronakommissionens uppgift att i detalj värdera, utdela ris och ros samt utfärda rekommendationer för framtiden.

Äldrevården och den bristande samordningen mellan olika samhällsaktörer har redan fått kritik av kommissionen men vården behöver fler reformer för att fungera bättre, och av dem är kanske den viktigaste – att överväga om vi verkligen ska ha kvar det fria vårdvalet.

Det hävdas regelbundet att vårdvalet ökar tillgängligheten. Det gör det, men sannolikt inte där vi behöver ökad tillgänglighet. De riktigt stora vårdbehoven i Stockholm finns inte i innerstan, de finns i Hallunda. De finns i Järva.

Om politiker menar allvar med att vård ska ges efter medicinskt behov så behöver vården stärkas i utsatta områden och det har det fria vårdvalet med den fria etableringsrätten misslyckats med.

Som forskare vid Karolinska Institutet ser jag också med oro på hur undervisning och forskning får stryka på foten i och med vårdvalet. När får vi tillbaka en samlad universitetssjukvård?

Framtidens sjuksköterskor, dietister, fysioterapeuter och läkare behöver en bra och vettig undervisningsmiljö. Det är ett gemensamt ansvar för alla som bedriver vård.

Men även forskningen är ett gemensamt ansvar. Aldrig har patientanknuten forskning varit viktigare än under corona, där varje framsteg kunnat vara skillnad mellan liv och död.

Det fria vårdvalet med den fria etableringsrätten har lett till fler huvudmän. Det blir ett problem när patienter ska följas upp och det är nästan omöjligt att följa upp och lära sig mer om sjukdomar när många olika huvudmän konkurrerar om patienterna i stället för att samarbeta för mer kunskap.

Uppföljningar efter den akuta vården på sjukhus kompliceras, nu bland annat för uppföljning av patienter med långvariga symptoms efter covid-19-infektion.

Vårdvalet är kostnadsdrivande. De nuvarande avtalskonstruktionerna gör att privata aktörer drar sig tillbaka när de får olönsamma patienter på halsen. Sådana patienter remitterar man iväg och komplikationer ser man helst att den offentliga vården tar hand om.

Läkare som arbetar under annan huvudman är inte tvungna att ingå i jourledet. De som blir kvar i den offentliga vården får slita hårdare, och gå alltmer jour – samtidigt som den offentliga vården inte kan konkurrera lönemässigt. Vart tar då våra unga kollegor vägen när de ställs inför valet ”få en högre lön och dessutom slippa jourer” eller att fortsätta i det offentliga?

Under covid-19 har avigsidorna med vårdvalet blivit än tydligare. Vården har lidit av personalbrist i synnerhet till intensivvården och de så kallade corona-avdelningarna.

Varifrån kom avlastningen? Jo från den offentliga vården som under vårdvalstiden utsatts för konstanta besparingar samtidigt som ökade ersättningar gått till vårdvalsföretagen.

Har vi tur klarar Sverige att vaccinera en stor del av befolkningen under våren och slipper en tredje eller kanske fjärde våg av covid-19, men det kommer nya kriser. Det kommer nya pandemier. När larmklockorna ringer nästa gång och vi snabbt behöver rusta upp vården och kalla in förstärkningar.

Kan vi räkna med att alla hjälper till då? Eller blir det samma visa igen, att vissa kan stå vid sidlinjen medan den offentliga vårdpersonalen arbetar till bristningsgränsen för att undvika en kollaps av intensivvården?

Det fria vårdvalet är ett misstag. Det förkroppsligar bibelcitatet ”ty den som har, åt honom skall varda givet”. Jag undrar hur någon kan försvara detta orättfärdiga system som bryter mot så grundläggande principer för solidaritet mot dem som mest behöver samhällets stöd, särskilt när omgivningen, i dag pandemin, drabbar de svaga särskilt hårt.

Vad säger partierna, särskilt Miljöpartiet i Stockholm, med dess paroller att ”sätta hälsan i centrum och minska klyftorna i folkhälsan, och att vård och omsorg inte ska bedrivas i vinstsyfte”?

Låt den som har störst behov av vård, få den vård hen behöver. Avskaffa vårdvalet!


Jonas F Ludvigsson, barnläkare Örebro, professor Karolinska Institutet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.