Glöm inte mammorna i jobbet mot hedersvåld

Replik från Somaya kvinno- och tjejjour om MP:s nya program

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-29

Att MP lyfter hedersrelaterat våld och förtryck är  något vi efterfrågar från alla politiska partier. Men vi vill lägga till några punkter som vi ser är avgörande för att motverka hedersrelaterat våld och som saknas. Replik från Zenobia Rizvi och Najla Ahmed.

REPLIK. Hedersrelaterat våld och förtryck drabbar många, och vi på Somaya kvinno- och tjejjour har sedan 1998 arbetat med att stötta människor att lämna destruktiva situationer så de kan leva fritt från våld.

Att Miljöpartiet lyfter hedersrelaterat våld och förtryck är positivt, och något vi efterfrågar från alla politiska partier. Men vi vill lägga till några punkter som vi ser är avgörande för att motverka hedersrelaterat våld och som saknas.

Satsa på mammor. Som de flesta andra fokuserar MP på ungdomar. Något vi ser är viktigt gällande att bryta hedersrelaterat våld och förtryck är att stötta mammorna. Mammorna kan ofta vara såväl offer som upprätthållare av normer. Stöd till mammorna ökar sannolikheten för dem att själva bryta våldsspiralen, och förhindra att upprepa den gentemot sina barn.

Mammor glöms oftast bort i det förebyggande arbetet, och det finns få resurser att söka för att stötta dem.

MP vill prioritera arbetsmarknadsåtgärder för kvinnor i utsatta områden. Det är positivt. Men även här vill vi understryka behovet av att fokusera på mammorna. Unga som lever med hedersnormer har i mycket högre utsträckning en mamma som inte arbetar. Att satsa på mammorna ger alltså stora positiva effekter, även för deras barn.

Långsiktiga insatser. Rapporten “Rum för stöd: ett liv fritt från våld” visar att många våldsutsatta behöver mer än bara akut skydd.

Det långsiktiga och sammanhängande stödet är avgörande. Personer utsatta för hedersrelaterat våld har ett ännu större behov av långsiktigt stöd, speciellt för att bryta social isolering. Men våld- och hedersutsatta kvinnor beskriver själva hur deras långsiktiga behov inte tillgodoses på samma sätt som de akuta behoven. 

Socialtjänstens brist på långsiktighet får stora konsekvenser för individen, och för samhället. 


Zenobia Rizvi, verksamhetschef, Somaya kvinno- och tjejjour
Najla Ahmed, ordförande, Somaya kvinno- och tjejjour


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.