Rätten till vård bör vara rättesnöret

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-13

Replik från S om samvetsfrihet

REPLIK. Vi har redan samvetsfrihet i Sverige, genom att det är ett fritt val att välja yrke. Om din tro eller ditt samvete förbjuder dig att göra något, sök dig inte till ett yrke där detta är en del av jobbet. Om din religion förbjuder dig att köra motorfordon, sök inte jobb som busschaufför. Om ditt samvete förbjuder dig att medverka vid aborter, sök inte jobb där detta ingår. Rätten att följa sitt samvete ger inte rätten att förvägra andra den vård som lagen ger dem rätt till.

För många kvinnor är beslutet om abort ett svårt moraliskt val. Men det kvinnan själv som ska fatta beslutet. Ingen annan. Aborträtten kräver att det går att få hjälp att göra abort, vilket kräver vårdpersonal. Om delar av barnmorskorna som arbetar på en mottagning vägrar utföra aborter blir det svårare att få en tid för abort, och då finns aborträtten bara på papper.

Undertecknarna skriver: “Vi vill kämpa för respekten för livet från befruktningen till den naturliga döden. Vi vill arbeta för en livets kultur i hela samhället”. Formuleringarna visar vilket det långsiktiga målet är. Det handlar inte om samvetet hos vårdpersonalen. Det handlar om aborträtten.

Om samhället anser att det som uppstår vid befruktningen är en människa med juridiska rättigheter måste abort av ett foster eller en zygot vara mord, och ett missfall är sannolikt vållande till annans död. Med det synsättet måste all abort förbjudas. Men stödet för kvinnors rätt till självbestämmande och rätt till abort är fortfarande stark i Sverige.

Därför driver abortmotståndare i stället frågan om samvetsfrihet för vårdpersonal. Det handlar inte främst om samveten, utan om att möjligheterna att faktiskt få abort utförd ska minska, utan att lagen ändras.

Det är mycket länge sedan kyrkliga företrädare tog så här tydlig ställning mot kvinnors rättigheter i Sverige. Vi hoppas att de åsikter som uttrycks i artikeln inte delas av Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan i stort.

Sara Gunnerud

Socialdemokraterna i Stockholm och tidigare ordförande

i Unga S-kvinnor Rebella

Anders Österberg

Riksdagsledamot (S) och vice ordförande i Spånga-Kista kyrkofullmäktige

Följ ämnen i artikeln