Vårt löfte – att göra upp med sexismen

Manliga politiker går samman i uppropet #viktigastevallöftet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-12-06

Ett av våra löften är att säga ifrån när andra män agerar sexistiskt eller på andra sätt förminskar kvinnor i politiken, skriver politiker från flera riksdagspartier i ett gemensamt upprop. På bilden Tobias Billström (M), Per Bolund (MP), Christer Nylander (L) och Mikael Damberg (S).

DEBATT. Uppropen #metoo, #imaktenskorridorer, #visjungerut, #tystnadtagning, #deadline, #tystiklassen och andra initiativ från kvinnor i olika delar av det svenska samhället har berört många med sina vittnesmål om kränkande behandling och sexuella övergrepp.

Alla dessa kvinnor har på ett starkt sätt bidragit till att sätta strålkastarljuset på övergrepp, sexism och tysthetskultur. Det är både bra och viktigt – och stämmer till ordentlig eftertanke.

Ingen kvinna ska behöva känna oro över att utsättas för övergrepp. Ingen kvinna ska behöva uppleva att förminskas genom sexistiska kommentarer eller härskartekniker. Och ingen kvinna ska behöva uppleva en dubbel kränkning genom att övergrepp tystas ned eller slätas över av omgivningen.

Många har även uppmanat oss män att ta vårt ansvar och agera mot det könsförtryck som övergreppen är ett uttryck för. Det vill vi manliga politiker och kandidater inför valet 2018 nu tydliggöra att vi ska göra ännu bättre framöver. Under uppropet #viktigastevallöftet samlar vi politiker från olika partier: från ministrar, riksdagsledamöter och ungdomsförbundsordföranden till fritidspolitiker i kommuner runt om i ladet.

Det är – med några få undantag – allt för många just mäns beteenden som utgör problemet i detta sammanhang. Därför är det angeläget att just vi män nu tar ett tydligt ansvar. Den gamla devisen ”om du inte är en del av lösningen, så är du en del av problemet” gäller verkligen här.

För oss är ansvaret tredubbelt:

Dels behöver vi medvetandegöra oss om våra egna beteenden, och se till att möta alla – partivänner, politiska motståndare, medarbetare, väljare och andra – med en självklar respekt för varandra som människor och politiker. Vi behöver leva efter devisen Ecce homo (se människan), och inte bidra till att objektifiera kvinnor, vare sig politiskt, yrkesmässigt eller privat.

Dels behöver vi ändra de förhållningssätt och delar av våra egna partiorganisationer som kan bidra till sexism och tysthetskultur. Ingen del av samhället är fri från personer som har dessa synsätt. Inte heller våra. Men nu tar vi initiativ för att göra något åt det.

Men vi behöver också fortsätta att ta politiska initiativ för att säkerställa att kvinnor känner en större trygghet och respekt i samhället i stort. Detta upprop är partipolitiskt obundet, och våra konkreta förslag kommer att skilja sig åt. Men gemensamt är att vi behöver fokusera mer på initiativ som dessa.

Att visa respekt för varandra borde vara en självklarhet, men är tyvärr uppenbarligen inte det. Som manliga politiker och kandidater inför valet nästa år har vi ett särskilt ansvar för att bryta detta. Vi lovar därför:

  • att medvetandegöra oss om våra egna beteenden.
  • att alltid respektera varandra som människor och politiker, oavsett kön, sexuell läggning och politisk tillhörighet.
  • att säga ifrån när andra män agerar sexistiskt eller på andra sätt förminskar kvinnor i politiken.
  • att bidra till att kvinnor ska känna samma trygghet som män i samhällets alla delar.
  • att aldrig bidra till att upprätthålla maktstrukturer som förminskar kvinnor och ger män en privilegierad ställning.

Men det räcker inte att säga vad vi vill. En del av ansvaret handlar även om att ta fram verktyg för att kunna öka medvetenheten om våra egna beteenden, förändra dessa och bryta med tysthetskultur och könsnormer. Initiativ som Make Equal, FN:s He for She och andra satsningar behöver följas av fler och bredare verktyg som kan hjälpa till i denna process.

De starka vittnesmålen från de kvinnliga uppropen har skapat en kraftigt ökad medvetenhet och ett ökat engagemang för att intensifiera arbetet med att få till en förändring i beteenden, attityder och kultur.

Vårt viktigaste vallöfte är därför att vi ska ta vårt ansvar för att stoppa övergrepp, könsförtryck och tysthetskultur – inom politiken och i samhället i stort.


Mikael Damberg, näringsminister (S)
Christer Nylander, gruppledare i riksdagen (L)
Per Bolund, finansmarknadsminister (MP)
Tobias Billström, gruppledare i riksdagen (M)
Philip Botström, ordförande SSU
Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson (C)
Robert Hannah, riksdagsledamot (L)
Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande Norrköping (S)
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)
Michael Arthursson, partisekreterare (C)
Mattias Jonsson, riksdagsledamot (S)
Joar Forssell, ordförande LUF
Johan Büser, riksdagsledamot (S)
Benjamin Dousa, ordförande MUF
Lars Tysklind, riksdagsledamot (L)
Axel Hallberg, språkrör Grön ungdom
Magnus Ek, ordförande CUF
Christian Carlsson, ordförande KDU
Alf Karlsson, statssekreterare (MP)
Mathias Tegnér, riksdagsledamot (S)
David Josefsson, riksdagskandidat Göteborg (M)
Andreas Carlson, gruppledare (KD)
Aron Modig, riksdagsledamot (KD)
Daniel Färm, riksdagskandidat (S) och initiativtagare till #viktigastevallöftet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.