Polisledningen duger inte – det är ett fiasko

SD: Byt ut rikspolischefen och låt Richard Jomshof leda en haverikommission

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-03-28 | Publicerad 2023-03-27

Rikspolischef Anders Thornberg har förbrukat all form av förtroendekapital. Polisen under hans ledning är ett totalt fiasko från början till slut. Nu krävs en parlamentariskt haverikommission under ledning av justitieutskottets ordförande, skriver Katja Nyberg, SD:s talesperson i polisfrågor. På bilden till höger justitieminister Gunnar Strömmer och Anders Thornberg.

DEBATT. Den nuvarande polisledningen har misslyckats kapitalt. Rikspolischef Anders Thornberg har som högsta ansvarig förbrukat all form av förtroendekapital.

Förutom det självklara, att en chef stiger åt sidan efter ett uppenbart misslyckande, menar vi att läget nu är så allvarligt att det kräver tillsättandet av en haverikommission.

Uppdraget är tydligt: Gör en genomgripande felsökning. Analysera vad som gått fel i ledningsfunktionen historiskt. Kombinera sedan detta med en framåtsyftande organisationsanalys som visar vad vi måste göra för att saker ska bli rätt i framtiden.

Det är inte så att det saknats möjligheter att göra just rätt. Svensk polis har sedan 2015 tillförts exceptionella resurstillskott i såväl pengar som medarbetare. Trots detta har resultaten uteblivit.

En naiv och verklighetsfrånvänd politik är en delförklaring. En annan är en uppenbart osund kultur och en oförmåga att fokusera på ledningsnivå. Att brottslighet av varierande grad spritt sig som en löpeld över landet, är med detta som utgångspunkt, inte någon överraskning.

När vi talar om brottslighet omfattar denna all typ av kriminella handlingar som förpestar människors vardag.

Ett exempel är mängdbrotten där Riksrevisionen synliggjort Polismyndighetens ineffektivitet. Om man bortser från de egeninitierade brotten inleder polisen förundersökning i endast 42 procent av anmälda bedrägeribrott och endast nio procent redovisades till åklagare.

I kategorin bostadsinbrott inledde polisen förundersökning i 70 procent av fallen och endast två (!) procent redovisades till åklagare.

När det gäller gängkriminalitet och grova våldsbrott konstaterar Brå i en nyligen publicerad rapport – ”Utredning och uppklarningsprocenten av dödligt våld i kriminell miljön” – att polisen inte följer det egna metodstödet för utredning av grova våldsbrott, då det saknas resurser och kompetens för att bemanna samtliga funktioner.

Alltför få är utbildade i utredning av grova brott, polisens kontaktcentrum som hanterar anmälningar av mängdbrott klarar inte av sina svarstider, Nationellt forensiskt centrum har långa handläggningstider som behöver bli kortare, vilket även Statskontoret och Riksrevisionen påtalat i tidigare granskningar från 2016 respektive 2017 utan att rikspolischefen vidtagit tillräckliga åtgärder.

Det är ett totalt fiasko från början till slut. Om rikspolischefen varit vd i ett aktiebolag hade styrelsen och ägaren för länge sedan avsatt honom.

Vad som nu behövs är handling i stället för fagra ord. Att lappa och laga som olika regeringar gjort över tid fungerar inte längre.

Svaret på alla brister kan inte alltid vara mer resurser, utan frågan måste ställas hur rikspolischefen styr och leder verksamheten och hur han disponerar tilldelade resurser.

Vi vill här se en mer resolut och offensiv positionering. En parlamentariskt sammansatt haverikommission under ledning av justitieutskottets ordförande, inom ramen för denna kontext.

Till kommissionen kan knytas experter från till exempel Statskontoret, Riksrevisionen, näringslivet, SKL och polismyndighetens egna tillsynsfunktioner för att få till stånd en 360-graders analys av vad som måste göras för att skattebetalarna ska få en mer tillgänglig och effektiv polis.

Sverige har generellt ytterligt kompetenta, smarta och vältränade poliser. Poliserna gör sitt jobb utifrån givna föreutsättningar.

Visa då dessa hårt arbetande poliser respekt nog att se till att ledningen för organisationen och förmågan att utvärdera dess insats, är av samma kaliber. Det är dags att göra om. Det är dags att göra rätt.


Katja Nyberg, talesperson i polisfrågor och ledamot i justitieutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.