Bästa försvaret mot rasism är du och jag

S och SSU: Vi arbetar för att förbjuda rasistisk organisering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-07-22

De rasistiska och högerextrema tankar som låg bakom terrordådet lever och frodas fortsatt i vårt samhälle, och vi ser dem även alltmer i den offentliga debatten, skriver företrädare för Socialdemokraterna och SSU.

Andrine Bakken Espeland skulle ha fyllt 27 år nästa vecka. Men hon mördades på Utøya, bara 16 år gammal, den 22 juli 2011. Och hon var långt ifrån ensam.

I dag är det tio år sedan det fruktansvärda terrordådet på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo, där totalt 77 människor mördades i hatets och terrorns namn.

Vi delar idag sorgen med dem som förlorade en familjemedlem, en son, en dotter, en vän eller älskad. Vi delar också sorgen med dem som överlevde och varje dag bär minnena av den terror de tvingades möta.

För oss socialdemokrater är årsdagen ett tillfälle att stanna upp för att minnas, lära och engagera. Att minnas våra vänner som dog, att lära oss om de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss mot högerextremism och för jämlikhet. Vi får aldrig glömma.

I bland beskrivs gärningsmannen som en ensam galning. Det stämmer inte. Det som skedde för tio år sedan var ett terrordåd riktat mot unga personer som engagerade sig politiskt inom Socialdemokraterna. Genom att angripa politiskt aktiva ungdomar som engagerade sig för alla människors lika värde försökte terroristen försvaga framtidens socialdemokrati.
Även om terroristen var ensamt ansvarig för dådet på Utøya och i Oslo är inte de högerextrema idéerna bakom dådet isolerade. De rasistiska och högerextrema tankar som låg bakom terrordådet lever och frodas fortsatt i vårt samhälle, och vi ser dem även alltmer i den offentliga debatten.

Det här är dock inte en utveckling som är unik för norden. Runt om i Europa ser vi hur högerextrema krafter tar sig in i parlament och återigen marscherar på gatorna.

Vi ser rörelser från högerextremt håll vinna fotfäste runtom i världen. Vi ser lögner och hat. Rasistiska budskap fanns bland dem som angrep den amerikanska kongressen i Washington i början av januari och de återfinns bland grupper som sprider konspirationsteorier om vaccin och om Covid-19-pandemin.

Denna utveckling är en av vår tids största utmaningar som hotar vår demokrati och vårt fria sätt att leva.

Vi socialdemokrater lovar att ta vårt ansvar i kampen mot högerextremismen, både politiskt och organisatoriskt. Det demokratiska samhället måste agera hårdare och sätta gränser.

Regeringen har en nationell plan mot rasism och andra typer av hatbrott, som följs upp av Forum för levande historia. Vi arbetar för att förbjuda rasistisk organisering. Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som anordnas i oktober i år, blir ytterligare ett tillfälle att fortsätta arbetet mot antisemitism och andra former av rasism.

Men om vi långsiktigt ska lyckas mota extremisternas hat krävs en bredare mobilisering från hela samhället. Den viktigaste beredskapen i vårt samhälle är du, jag, vi. Alla vi som utgör vår samhällsgemenskap.

Diskussionerna vi har med våra barn och arbetskollegor vid fikabordet. Det civilkurage vi visar när vi står upp mot orättvisor i vardagen och mot de ord som skapar rädsla och våld.

Ett samhälle med mindre rasism, mindre hat och färre konspirationsteorier är möjligt. Men det kräver att vi gemensamt agerar mot rasism och hat där den tar sig uttryck – i skolan, på arbetsplatsen och vid släktmiddagar.

På Olof Palmes begravning sa SSU:s dåvarande ordförande, och sedermera Sveriges utrikesminister, Anna Lindh att “en människa kan mördas men inte idéer, dina idéer lever vidare genom oss”. Vi har samma löfte till våra kamrater som miste livet på Utøya.

Vi minns dem genom att bära vidare deras idéer, engagemang och antirasistiska kamp. Genom att fortsätta stå upp för demokratin i varje handling.

I dag samlar vi kraft. I morgon fortsätter vi vår outtröttliga kamp mot högerextremismen. Vi gör det med insikten om att vår demokrati aldrig får tas för given, den måste återerövras av varje generation, varje dag. Det är vårt gemensamma ansvar som samhällsmedborgare.


Stefan Löfven, statsminister och partiordförande, Socialdemokraterna

Philip Botström, förbundsordförande, SSU

Lena Rådström Baastad, partisekreterare, Socialdemokraterna

Andrea Törnestam, förbundssekreterare, SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.