Ge inte efter för Kinas hot mot Sverige

Adaktusson: Vår frihet, demokrati och rättsstatliga principer är inte förhandlingsbara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-13

Det naturliga för den svenska regeringen borde vara att överväga att kalla hem ambassadören i Kina, och som en yttersta åtgärd, förklara den kinesiske ambassadören i Stockholm som icke önskvärd, skriver Lars Adaktusson (KD).

DEBATT. I dag, fredag, tar riksdagen ställning till regeringens nya Kina-strategi. Sveriges utgångspunkt ska vara att verka för ökad handel, men Sverige får aldrig vika för kinesiska hot eller påtryckningar avseende våra grundläggande värden.

Kina är en kommunistisk diktatur. I landet finns varken allmänna och fria val, oberoende rättsväsende eller fria medier. De mänskliga rättigheterna kränks och religionsförföljelsen mot kristna och muslimska uigurer i Xinjiangprovinsen är mycket allvarlig.

Enligt uppskattningar från FN har minst en miljon människor placerats i de hundratals interneringsläger från vilka det nu vittnas om tortyr, sexuellt utnyttjande och politisk indoktrinering där människor tvingas lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking. Det förekommer dessutom att enskilda kinesiska eller utländska medborgare, civilsamhällesorganisationer och företagare förföljs, trakasseras och utsätts för påtryckningar, vilket vi inte minst har märkt av i Sverige.

Den kinesiske ambassadören Gui Congyous omdömeslösa agerande i samband med att den svenske förläggaren Gui Minhai tilldelades årets Tucholskypris, upprördheten mot den svenska regeringens närvaro vid prisutdelningen och det kinesiska kravet på att priset skulle dras tillbaka var uppseendeväckande.

Hoten om ”motåtgärder” och ”konsekvenser” i form av försämrade handelsrelationer mellan Sverige och Kina som en följd av händelserna passerar alla gränser för anständigt diplomatiskt umgänge.

Det naturliga för den svenska regeringen borde vara att överväga att kalla hem ambassadören i Kina, och som en yttersta åtgärd, förklara den kinesiske ambassadören i Stockholm som icke önskvärd. Den viktigaste åtgärden Sverige kan vidta är dock att mobilisera EU:s gemensamma diplomatiska ansträngningar för att Gui Minhai ska friges.

Kina är i dag en ekonomisk och politisk stormakt. Man är världsledande inom innovation och forskning och väljer att spela en allt större roll internationellt. Kina är världens näst största handelsnation och Sveriges största handelspartner i Asien.

Vi i Sverige får dock aldrig vika för kinesiska hot eller påtryckningar avseende våra grundläggande värden. När de mänskliga rättigheterna och människovärdet kränks är det vår rätt och skyldighet att påtala vad som är rätt och fel. Vår frihet, demokrati och våra rättsstatliga principer är inte förhandlingsbara.

Kristdemokraterna anser att Sveriges utgångspunkt i sin relation till Kina bör vara att verka för ökad handel och mer samarbete, men att samtidigt alltid sätta svenska säkerhetsintressen, demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter främst.

Hittills har den svenska regeringen alltför ofta brustit i avvägningen mellan att verka för handelsavtal och att rikta kritik mot kränkningar av mänskliga rättigheter. Det duger inte att Sverige väljer att ”uppmärksamma”, ”ta upp frågan” eller föra ”dialog”, om de skarpa kraven uteblir vid förhandlingsborden.

Den svenska regeringen måste därför bidra till att EU ställer högre krav på Kina när det gäller respekten för mänskliga rättigheter. EU:s kinastrategi från 2016 är en bra utgångspunkt eftersom det framgår av den att vi inom EU måste utgå från våra egna västerländska värderingar och intressen i förbindelserna med Kina.

En viktig och prioriterad uppgift för den svenska regeringen framöver blir dessutom att verka för att förbättra relationerna med USA och andra västerländska demokratier i syfte att stärka den transatlantiska länken.

När relationerna mellan Europa och USA stärks politiskt, ekonomiskt och militärt kommer de västerländska demokratierna tillsammans att kunna stå de säkerhetspolitiska hoten från Kina, men det är också när den fria och demokratiska världen sluter sig samman och gemensamt markerar mot förtryck som människor vågar drömma om en framtid i frihet och kan känna hopp om en bättre framtid.


Lars Adaktusson, riksdagsledamot (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.