Corona – ett svepskäl i invandringspolitiken

Slutreplik från Moderaterna om gymnasielagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-05

Covid-19 är bara ett svepskäl för att återigen lätta på det svenska regelverket. Redan i november 2019 föreslog Rasmus Ling (MP) ”en lösning så att de ska kunna stanna. Det kan röra sig om en ny lagstiftning”, skriver Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M).

SLUTREPLIK. Gymnasielagen är ett undantag som innebär att unga vuxna utan asylskäl får en ny möjlighet till uppehållstillstånd. Den som inom sex månader från gymnasieexamen hittar ett arbete med fast anställning ska få permanent uppehållstillstånd. Cirka 9 000 omfattas av gymnasielagen – 21 har hittills klarat kraven, trots högkonjunktur. I många fall leder lagen bara till en utdragen utvisning.

Miljöpartiet (MP) vill nu ha ett undantag från undantaget eftersom konjunkturnedgången till följd av covid-19 påverkar ungdomarnas möjlighet att hitta arbete.

Men covid-19 är bara ett svepskäl för att återigen lätta på det svenska regelverket. Redan i november 2019 föreslog Rasmus Ling (MP) ”en lösning så att de ska kunna stanna. Det kan röra sig om en ny lagstiftning”. Då angavs regeringspartiernas dåliga kompromiss till gymnasielag som anledning.

MP står för allt annat än den ordning och reda som de säger sig vilja ha i invandringspolitiken. Gymnasielagen, som MP själva drev igenom, har bland annat lett till att rättssäkerheten hos Migrationsverket och domstolarna nu ifrågasätts, till att invandringspolitikens förankring hos befolkningen minskar och till att 9 000 ungdomar lever i en inhuman och oviss situation.

Om MP får igenom ytterligare undantag skickar det en tydlig signal om att man får stanna i Sverige även om man inte har skyddsskäl – bara man håller sig kvar tillräckligt länge. Det är inte att ta ansvar för Sveriges integrationsskuld, som nu håller tillbaka alldeles för många i ett djupt utanförskap. Det är inte en rättssäker och förutsägbar invandringspolitik.

Moderaterna röstade nej till gymnasielagen, och vi kommer rösta nej varje gång som frågan om lättnader eller amnestier kommer på riksdagens bord. Nu behövs en verkligt långsiktig och hållbar politik, utan tvära kast.

En stram och ordnad invandringspolitik är en förutsättning för att vi ska kunna integrera alla dem som har kommit till Sverige under de senaste decennierna, men som inte har fått en verklig chans att komma in i samhället.


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här