Tyvärr, L – mer krävs mot dårskapen i skolan

Replik från Roger Niklewski om friskolesystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-23

Heder åt Liberalernas Roger Haddad och Maria Nilsson som bryter Sabunis friskolekramande faktaresistens. Men tyvärr, era förslag räcker inte, skriver Roger Niklewski.

REPLIK. Heder åt Roger Haddad och Maria Nilsson som bryter Sabunis friskolekramande faktaresistens. Men tyvärr, era förslag räcker inte.

Annorlunda skolval och pengar till skolor efter elevers behov och kommunens större ansvar är bra.

Men som Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi och tidigare riksdagsledamot (M) påpekar i Sydsvenskan: ”Problemet är inte vinsterna – även om de är provocerande – utan att friskolor får verka som publika aktiebolag. Uppgiften handlar alltså att rensa ut aktiebolagen från skolan.”

Varför då? Jo, aktiebolagslagen kräver i varje läge att verksamheten ska bereda ägarna vinst.

Jag känner igen det från min tid i styrelsen för ett bolag som bedrev friskola. Bolagets ägare var en av landets största folkbildningsorganisationer, det borde väl vara det en garanti för satsning på kvalitet? Trodde jag.

Men nej, vid varje styrelsemöte studerades nedersta raden och vinst gick före allt annat. Bolaget var ett aktiebolag, styrelsen har personligt ansvar. Jag hade varit naiv.

Alternativa huvudmän kan till exempel vara icke vinstdrivande stiftelser eller ideella organisationer, valfriheten står inte och faller med aktiebolag.

I Rosengård och i arbetet på Skolinspektionen såg jag effekter av friskolans etableringar: segregation, lägre personaltäthet, glädjebetyg som konkurrensmedel, tystnadskultur.

Skolsegregation hänger ihop med bostadssegregation, ja, men när de mest studiemotiverade eleverna lämnar sina skolor får friskolereformen en helt egen destruktiv dynamik, som många vill förneka.

Men de intervjuade skolledare, lärare och kommunpolitiker från olika partier vi talade med i 30 kommuner ansåg alla att friskolereformen ökat segregationen. Läs i ”Resursfördelning och segregationens negativa effekter” på Skolinspektionen.se.

Det går väl inte att bli av med aktiebolagen omedelbart, även om danskarna visat hur man gör. Kommunal vetorätt mot etablering, stenhårda kvalitetskrav, vinstbegränsning och offentlighetsprincip kan vara steg på vägen.

Intagningsprov till de mest attraktiva utbildningarna gör glädjebetygen mindre intressanta och inriktar i stället studierna mot reella kunskaper.

Den kritik som nu växt till storm bör få vår försiktiga skolminister att tuffa till sig. Sverige är ensamt i världen med fri dragningsrätt på skattemedel. Dårskap! Det måste ta slut!


Roger Niklewski, (s) och reformist. Stadsdelschef i Rosengård 1999–2005, utredare på Skolinspektionen 2006-2016, styrelseledamot i bolag som drev gymnasieskola i Lund 2006–2010.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.