Vi vill höja stödet till de utsatta barnfamiljerna

Debattörerna: MP går till val på att bryta barnfattigdomen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-06-03 | Publicerad 2021-06-02

Underhållsstödet och bostadsbidraget når träffsäkert just ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Därför vill MP höja underhållsstödet och bostadsbidraget för barnfamiljer och årligen räkna upp stöden, skriver Märta Stenevi, Per Bolund, Åsa Lindhagen och Karolina Skog.

DEBATT. Barnfattigdom är ett stort samhällsproblem som begränsar hundratusentals barns liv och framtid. Vi vet att ekonomisk utsatthet under uppväxtåren ökar risken för skolmisslyckanden, ohälsa och arbetslöshet.

När barnfattigdomen breder ut sig i vissa bostadsområden får kriminella gäng dessutom goda möjligheter att rekrytera. 

Problemen är särskilt stora i de förorter som beskrivs som utsatta områden. Det är en helt oacceptabel utveckling. Idag på Miljöpartiets dag under Järvaveckan presenterar vi därför ett antal förslag för att bekämpa barnfattigdomen.

1. Fler i egen försörjning 

Den enda långsiktigt hållbara lösningen för att bekämpa barnfattigdom är att fler föräldrar har en egen försörjning. 

Vi vill ge fler människor bättre förutsättningar att kunna ta jobb genom att investera i utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Samhällets etableringsinsatser för nyanlända behöver individanpassas och kunna pågå under en längre tid för de som behöver det. 

Med en egen försörjning kan fler också få tag på ett hyreskontrakt. En egen försörjning tillsammans med ett statligt startlån för att underlätta för förstagångsköpare öppnar även upp fler vägar in på den ägda bostadsmarknaden. Bostäder ska inte betraktas som en vara på en marknad bara för dem som har råd. Det behöver byggas fler rimligt prissatta hyresrätter med rimliga inkomstkrav.    

Miljöpartiet vill investera stort i den gröna omställningen och med den kommer nya jobb. Genom utbildning kan vi rusta många fler för att ta de jobb som växer fram i nya gröna industrier och verksamheter.

2. Satsa på skolan och rätt till fritids

I dag är skolan inte jämlik och skolsegregationen är stor. Det måste vi ändra på. Skolvalet behöver reformeras för att bryta skolsegregationen. Vinstjakten i skolan måste bort. 

Vi vet att barn som gått i förskola klarar skolan bättre. Därför vill vi att alla barn från tre års ålder ska erbjudas förskoleplats varje år och att det kommunala ansvaret att följa upp barn som inte tar del av förskola återinförs.

Vi vill också se till att även de barn vars föräldrar inte arbetar ska få tillgång till fritids. Barn till föräldrar som är arbetslösa ska inte lämnas att hänga i centrum och riskera att bli indragna i gäng.

Barns möjlighet att klara av att läsa läxor ska inte bero på om föräldrarna kan hjälpa till eller om familjen har råd att anställa läxhjälp. Därför vill vi att alla mellan- och högstadieskolor ska erbjuda eleverna läxhjälp två timmar varje vecka.

Genom dessa konkreta åtgärder för att bryta skolsegregationen och stärka barns rätt till förskola, fritids och läxhjälp kliver samhället in och garanterar alla barn en ordentlig skolgång.

3. Förstärkta stöd till utsatta barnfamiljer

Underhållsstödet och bostadsbidraget når träffsäkert just ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Därför vill Miljöpartiet höja underhållsstödet och bostadsbidraget för barnfamiljer och årligen räkna upp stöden så att ersättningarna följer prisutvecklingen. 

Moderater och Sverigedemokrater vill i stället se bidragstak och slopade stöd till barnfamiljer som inte är svenska medborgare. De verkar se stöd till barnfamiljer som ett slöseri med skattepengar. Men stöd till barn är aldrig ett slöseri. Det är investeringar i vår gemensamma framtid. 

Det samhälle som säger att det inte har råd att ta sig an barnfattigdomen, kommer snart behöva betala notan för dess konsekvenser.

Miljöpartiet kommer gå till val på att infria löftet om alla barns lika chanser i livet. I ett grönt välfärdssamhälle finns ingen plats för barnfattigdom.


Märta Stenevi, språkrör (MP)
Per Bolund, språkrör (MP)
Åsa Lindhagen, biträdande finansminister (MP)
Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.