EU-populisterna hotar den svenska välfärden

IF Metall: Varje röst för fortsatta samarbeten och utveckling behövs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-05

När IF Metalls medlemmar går och röstar i maj så har de redan ägnat två månader av året åt produktion avsedd för andra länder. Det är en tanke värd att bära med sig, så här i brytningstider, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande, IF Metall.

April är den månad då förändringens vindar bokstavligt talat sveper in över Sverige. Snön smälter, knoppar brister, fåglar börjar sjunga. Även inom industrin är april en tydlig brytningstid. Åtminstone om vi ser till exporten.

Hela tre fjärdedelar av det industriarbetarna tillverkar säljs utanför Sveriges gränser. Hade vi bara haft vår svenska marknad att sälja till, hade fabrikerna kunnat stänga och industriarbetarna hade fått gå hem redan i början av april. Så tidigt på året är nämligen produktionen som motsvarar behovet på den inhemska marknaden avklarad.

Så delas naturligtvis inte produktionen upp i praktiken, men tankeexperimentet är talande. Sveriges exportberoende går inte att överskatta. Utan bra handelsmöjligheter med omvärlden skulle vår exportindustri få stora svårigheter att växa och utvecklas.

Likaså vår gemensamma välfärd. För vi vet ju att det är just industrin som finansierar en stor del av vår välfärd genom dess exportinkomster.

Två tredjedelar av exporten går till länderna inom EU:s så kallade inre marknad, och tack vare vårt EU-medlemskap vidgas vår hemmamarknad från tio miljoner människor till över 500 miljoner. Men det är inte bara den inre marknaden som gör skillnad. Genom EU får vi bättre handelsavtal även med länder utanför Europa än vi hade fått om vi stått ensamma.

Sverige hade naturligtvis ett handelsutbyte med andra länder redan innan vi blev en del av EU, men mycket har hänt sedan 1995. I dagens globaliserade värld krävs det att ett litet, exportberoende land som vårt krokar arm med andra och aktivt söker gynnsamma samarbeten. Våra jobb behöver EU.

När nya ledamöter nu ska väljas till Europaparlamentet, sker det dessvärre i en tid då högerpopulismens enkla lösningar på komplicerade problem vinner gehör över Europa och världen. Brexit är ett avskräckande exempel på hur dessa enkla lösningar i stället skapar än mer komplicerade problem som få förutsåg.

Vi ser också hur en protektionistiskt sinnad Donald Trump tillsynes ogenomtänkt bygger handelsmurar mot omvärlden. Det är oroväckande, inte bara på kort sikt. Ett enda felbeslut kan skapa negativa spiraler som blir svåra att få stopp på under en lång tid framöver. Ökade tullar och handelshinder skulle få stora konsekvenser för ett litet land som Sverige, både för industrin och välfärden.

De högerextrema och högerpopulister som nu mobiliserar inför Europaparlamentsvalet står för något helt annat än samarbete och utveckling. I en tid då vi behöver öppenhet står de för slutenhet. När den moderna industrin kräver samarbete över gränserna signalerar de inskränkthet.

De är inte bara ett hot mot demokratin, eller mot våra mänskliga och fackliga fri- och rättigheter. Om deras bakåtsträvande idéer skulle få genomslag vore det också förödande för våra jobb och vår välfärd.

Därför måste vi vara tydliga med vad som står på spel inför årets Europaparlamentsval. Ska vi fortsätta att utveckla samarbeten med omvärlden krävs ett EU där de högerextrema inte ges ett avgörande inflytande. Då måste vi som värnar jobb och välfärd först och främst ta oss till valurnorna, men även se till att andra gör det. Varje röst för fortsatta samarbeten och utveckling kommer behövas.

För när IF Metalls medlemmar går och röstar i maj så har de redan ägnat två månader av året åt produktion avsedd för andra länder. Det är en tanke värd att bära med sig, så här i brytningstider.


Marie Nilsson, förbundsordförande, IF Metall


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.