Sabuni, kom tillbaka till borgerligheten

Benjamin Dousa: Tillsammans kan vi byta ut S-regeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-16

Sverige har problem när det gäller bland annat brottsligheten, vår ekonomiska konkurrenskraft och skolan. Vi behöver liberala reformer och en borgerlighet som håller ihop och byter ut den socialdemokratiska regeringen. Sabuni, kom tillbaka till borgerligheten, skriver Benjamin Dousa.

DEBATT. I helgen samlas Liberalerna för sitt landsmöte i Västerås och under dessa dagar kommer riktningen för partiets framtid att bestämmas.

Liberalernas politik ska stötas och blötas, men i förlängningen innebär helgen också något annat: Kommer Liberalerna att fortsätta vara ett stödparti åt Stefan Löfven? Eller finns det en chans för en ny regering där L ingår 2022?

När Nyamko Sabuni valdes till partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund, var det många som drog en lättnandes suck i borgerligheten. Sabuni är liberal och principfast, som inte utan vidare vänder kappan efter vinden.

För många år sedan, tidigare än många andra, pratade hon klarspråk om de stora integrationsproblem som finns i Sverige. När andra försökte utmåla henne som reaktionär för att vara för språkkrav vid medborgarskap, något som finns i många andra västerländska länder, stod hon på sig.

En sak är säker: Sabuni är en partiledare som behövs i svensk borgerlighet.

Med det sagt finns det stora problem i Sverige i dag som den sittande vänsterregeringen inte tar tag i. Det mest akuta är den grova brottslighet som sprider sig i landet. Sedan 2014 har dödsskjutningarna ökat med 50 procent, andelen utsatta för personrån mer än fördubblats och sprängdåden har ökat med 64 procent sedan förra året – samtidigt som antalet poliser, trots en betydande befolkningsökning, är 50 färre än när alliansregeringen förlorade valet.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte tar de här frågorna seriöst, men det skulle en ny regering definitivt göra. I sak finns dessutom stor samhörighet mellan Moderaterna och Liberalerna, där båda partierna vill ha ökade resurser till Polisen, Säkerhetspolisen, Tullverket och Sveriges Domstolar och även förespråkar skärpta straff för våldsbrotten.

Skol- och utbildningsfrågorna är ytterligare ett område inom vilket Liberalerna länge varit drivande. De allra flesta liberaler håller nog med om att en L-utbildningsminister i en borgerlig regering hade varit betydligt bättre för Sverige. För problemen är många och politiken behöver en ny riktning när kunskapsnivåerna faller och färre toppstudenter vill söka sig till läraryrket.

Varningssignalerna är tydliga när exempelvis antagningskravet för att komma in på lärarutbildningen i vissa fall är så lågt som 0,05 på högskoleprovet, eller att vissa utbildningar förra året var tvungna att ha mattestugor för blivande matematiklärare.

Januariöverenskommelsens 73 punkter innehåller en hel del bra delar, men dessa skulle även en högerregering kunna driva igenom. Däremot skulle vi slippa galna förslag som att införa ett års betald ledighet (friår), höjda bidrag som familjeveckan, tre miljarder per år i byggsubventioner som branschen själva inte ens vill ha, plastpåseskatt och flygskatt – och därtill inte heller ha den ansvarslös migrationspolitik som gymnasielagen innebär.
Sverige har problem när det gäller bland annat brottsligheten, vår ekonomiska konkurrenskraft och skolan. Vi behöver liberala reformer och en borgerlighet som håller ihop och byter ut den socialdemokratiska regeringen. Sabuni, kom tillbaka till borgerligheten!


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.