Våra kamrater blev mördade på Utøya

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-07-22 | Publicerad 2016-07-21

SSU: Ingen slump att unga socialdemokrater var målet

SSU-topparna Andrea Törnestam och Philip Botström skriver om att det i dag är fem år sedan katastrofen på Utøya inträffade.

DEBATT. Utøya, 22 juli 2011. 69 ungdomar mördades för att de gjorde det dom gillade bäst - att ägna sig åt politik och tillsammans med andra utveckla idéer för ett bättre samhälle. Fem år har gått sedan det fruktansvärda terrordådet. För SSU är årsdagen ett tillfälle att minnas, lära och engagera. Att minnas våra kamrater i AUF, att lära oss om de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss mot fascism och för jämlikhet.

Massakern på Utøya var ingen enskild händelse och att måltavlan för terrordådet var just unga socialdemokrater var ingen slump. Socialdemokratin har alltid varit fascismens motpol. Den står i kontrast till det öppna, jämlika demokratiska samhälle som socialdemokratin har varit med och skapat och vill fortsätta stärka och utveckla.

Ibland beskrivs gärningsmannen som en ensam galning. Det stämmer inte. Hans politiska motiv och hat understöds av en växande fascism i Europa och världen. Vi ser hur hat och misstro ökar bland människor och upplevelsen att de politiska ledarna inte kan möta otryggheten blir starkare. Vi ser det runt om i Europa och vi ser det i Sverige.

Det är ett resultat av ett samhälle där klyftorna växer och fördelningen av våra gemensamma resurser sker orättvist. Om man inte längre tror att våra resurser räcker till alla så växer otryggheten, och då är det enkelt att börja ställa grupper mot varandra.

Vi ser det i USA där stödet för den presidentkandidat som vill bygga en mur mot Mexiko och utvisa 11 miljoner människor är rekordstort. I Storbritannien där vår partikollega mördades mitt under brinnande folkomröstningskampanj för hennes kamp för ett öppet och solidariskt EU och där det sedan folkomröstningen rapporterats om en 500-procentig ökning i antalet hatbrott. Vi ser det i Sverige där ett riksdagsparti har gått så långt att de kan föreslå utegångsförbud i förorter, undantagslagar och medborgargarden.

Den samlade arbetarrörelsen står inför stora utmaningar i att vända den negativa samhällsutvecklingen och fånga upp det växande hatet. Det viktigaste vapnet mot fascism är en politik för ökad jämlikhet, som omfördelar resurser och stärker den gemensamma välfärden. Så att fler människor får ett jobb med bra villkor att gå till. Så att fler unga kan flytta hemifrån. Så att fler familjer vet att de egna och samhällets resurser räcker till och därmed kan känna framtidstro. För att krossa fascismen krävs också att människor engagerar och organiserar sig. När avståndet mellan människor krymper minskar också utrymmet för hat och terror. SSU kommer göra vår del genom att fortsätta engagera alla de unga som delar våra värderingar. Genom sommarläger, kurser, skolbesök och manifestationer kommer vi fortsätta protestera mot orättvisar och utveckla ny politik. Vi gör det för att ju fler som är med och skapar innehållet i politiken, ju fler erfarenheter som får höras – desto starkare blir vi. Därför kommer vi alltid ha som mål att bli fler.

Idag är vi åter på Utøya för att hedra och minnas våra kamrater. Vi lovar att fortsätta kämpa för det dem trodde på. Vi lovar att SSU ska fortsätta vara en motpol till fascismen och en plats där framtidens politik och idéer får utvecklas och förverkligas.

Philip Botström

Andrea Törnestam

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.