Blåbruna budgeten kan göra att Sverige går miste om EU-miljarder

MP: Bryssel låser 36 miljarder kronor som vårt land skulle få

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-12-19

På grund av den blåbruna budgeten riskerar Sverige att bli av med EU-stöd och därmed se den gröna omställningen försenas allvarligt, skriver Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde.

DEBATT. Det blåbruna budgethaveriet ökar inte bara Sveriges utsläpp mitt i en klimatkris. Nu reagerar omvärlden.

EU låser de miljarder som Sverige skulle erhålla för återhämtningsarbete efter pandemin, vilket lämnar Sverige är i omaka sällskap med Ungern, Polen och Bulgarien. Det som nu sker är extremt ansvarslöst av en opposition som tar anspråk på regeringsmakten.

I slutet av 2020 beslutades att nästan 8 000 miljarder kronor skulle fördelas mellan EU:s medlemsländer för att ekonomin skulle återhämta sig efter coronapandemin. Drygt en tredjedel, 37 procent, ska gå till klimatsatsningar.

Vi gröna kämpade för att hälften av pengarna skulle gå direkt till klimatåtgärder, och att alla pengar skulle klimatsäkras.

Därefter har medlemsland efter medlemsland inkommit med sina planer för hur pengarna ska användas. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har rest från huvudstad till huvudstad, skakat hand med stats- och regeringschefer, och pengarna har börjat rullas ut.

Men det är fortfarande ett par medlemsländer som inte har fått besök av von der Leyen. Häromdagen godkändes de sista återhämtningsplanerna men några länders finansiering uteblir fortfarande. Sverige är inte ensamt, utan vi är i omaka sällskap med Ungern, Polen och Bulgarien.

Den tänkta utbetalningen av Sveriges 34 miljarder skulle ske i samma veva som M, KD och SD:s budget röstades igenom i riksdagen, tack vare Centerpartiet. Detta stoppar nu de klimatsatsningar som Sverige förbundit sig att använda pengarna till.

Regeringen hade, med Miljöpartiet i spetsen, säkerställt att 10 miljarder skulle användas till energieffektiviseringar i flerfamiljshus och för att finansiera investeringsstödet till bygget av klimatsmarta hyresbostäder. Dessutom skulle flera miljarder gå till anslag till skydd av skog.

Samtliga satsningar är numera ett minne blott. I stället väljer alltså M, KD och SD att använda pengarna till att sänka bensinskatten. Absurt, men sant och något att notera för alla de som förstår vikten av att vi investerar oss genom klimatkrisen.

Men inte nog med att satsningarna uteblir, hela återhämtningsplanen om 34 miljarder kronor måste omarbetas.

I stället för att finansiera klimatomställningen, digitaliseringen, jämställdheten och den ekonomiska återhämtningen efter corona, är pengarna upplåsta i Bryssel för en oviss tid framöver.

Och det finns ingen garanti för att Sverige får ut pengarna, särskilt med tanke på de förutsättningar den blåbruna budgeten utgör.

Frågan är om partierna ens visste att de med sitt budgetförslag skulle beröva svenska folket på tiotals miljarder kronor från EU. Inte mycket talar för det.

Man börjar ju undra när de bestämde sig för att använda klimatmärkta EU-miljarder för att finansiera bensinskattesänkningar. Inte ens en enögd opposition kan väl kalla det för en klimatsatsning?

För oss gröna är det självklart. Att sänka bensinskatten och därigenom ytterligare subventionera fossila bränslen, är helt fel väg att gå i en klimatkris. I stället ska vi satsa på sådant som är bättre för klimatet och som hjälper människor på kort och långt sikt att komma ur det dyra fossilberoendet.

Om vi fick bestämma skulle hela återhämtningsfonden klimatsäkras, och därigenom påskynda den gröna omställningen ytterligare.

För investeringsbehoven är gigantiska. Vi behöver mer förnybar energi, nya järnvägar och fler laddstolpar. Vi behöver en rättvis omställning där de som påverkas mest av coronarkisen och den gröna omställningen får mest stöd. Klimatet är vår tids stora ödesfråga.

På grund av den blåbruna budgeten riskerar Sverige att bli av med EU-stöd och därmed se omställningen försenas allvarligt.

Just nu spelar vi i samma liga som Ungern och Polen, vars pengar stoppats då de istället riskerar att inskränka rättsstatsprincipen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna måste fråga sig – i vilken liga vill de spela? Det är dags att inse kalla fakta. Dessa partier bedriver med kraft en klimat- och miljöfientlig politik som står Sverige dyrt.


Per Bolund, språkrör (MP)
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker (MP)
Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP)
Jakop Dalunde, EU-parlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.