Handeln går bra – men de anställda är fattiga

Debattören: Få bort deltidsträsket från arbetsmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-14

De jobbar hårt, men får ut mindre än en fattigpensionär. 50 000 arbetande människor i Sverige vars löneinkomster inte når upp till fattigdomsgränsen, skriver Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund.

DEBATT. Du träffar dem varje dag. När du handlar mjölk till kaffet eller en klänning till festen. När du möblerar ditt första hem. Handeln spelar en viktig roll i alla våra liv, men allra störst roll för de som jobbar där.

Men vad tjänar dessa personer, de som gör att vardagslivet fungerar? Det kanske är lite fräckt att fråga i kassan men vi kan med ny statistik berätta. De tjänar alldeles för lite.

Vår rapport, ”Vilka löner och arbetstider kan man försörja sig på? En studie av löner, löneinkomster och arbetstider i detaljhandeln”, visar att i detaljhandeln tjänar en tredjedel av alla anställda mindre än en fattigpensionär.

I rapporten har vi undersökt löneinkomsterna för omkring 150 000 anställda i detaljhandeln. Resultaten är sannerligen inte glädjande.

För att få en jämförelse har vi utgått från den beräknade fattigdomsgränsen för en ensamstående pensionär 2018. Den är på 12 685 kronor per månad. För att nå detta måste man före skatt tjäna mer än 15 600, med en genomsnittlig kommunalskatt på 32 kronor.

Det når alltså inte en tredjedel av de anställda i detaljhandeln. De jobbar hårt, men får ut mindre än en fattigpensionär. 50 000 arbetande människor i Sverige vars löneinkomster inte når upp till fattigdomsgränsen.

Det vi med avsky sett i andra länder finns också i Sverige. Arbetande fattiga, där arbetare måste ha flera jobb och lever i total otrygghet för hur inkomsterna kommer att se ut. Precis som i USA eller i länder med mindre utvecklade ekonomier.

De som betalar notan är helt vanliga människor och deras familjer, Lena i kassan, Carlos i fruktdisken, Karolin som viker kläder i gallerian.

Vi kan inte veta eventuella andra inkomster dessa arbetare har, många har flera jobb, andra kanske försörjs av partner eller familj, många får hjälp av socialtjänst eller hankar sig fram med hjälp av barnbidrag eller bostadsbidrag.

Det stora bekymret i handeln är utnyttjandet av deltids- och visstidsanställningar. Handelsanställda som jobbar heltid kommer över fattigdomsgränsen.

Vi närmar oss en avtalsrörelse och Handels kommer att föra dessa medlemmars talan. Högt. Lönerna måste upp, vi ska inte ha arbetande fattiga i Sverige. Men om du bara jobbar fem timmar i veckan räcker inte bara löneförhöjningar. Det krävs dels en bransch som tar ansvar för vettiga arbetsvillkor, dels politiskt mod för att få bort deltidsträsket från arbetsmarknaden.

Handeln är ingen ekonomiskt utsatt bransch. Svensk handel går bra. Vinsterna ökar och den pågående omvandlingen från fysisk handel till e-handel fungerar utan större störningar. Ägarna mår gott medan anställda tvingas slita hårt för att klara försörjningen.

Debattörer som vill låta de som tjänar minst tjäna ännu mindre får förklara varför svensk arbetsmarknad ska ha fler arbetande fattiga. Låga trösklar i all ära, men när förväntas dessa arbetare komma över ribban till en rimlig lön? Och vem som ska betala notan för fattigdomen i Sverige?

För notan är hög. Låga löneinkomster ger låga skatteinkomster för kommunerna. Många behöver försörjningsstöd eller andra sociala transfereringar. Sjukskrivningarna är höga hos denna grupp, stressen tär. Barnfattigdomen ökar. På sikt är denna grupp de nya fattigpensionärerna, de som får klara sig med det allra minsta.

Alla tjänar på ett hållbart arbetsliv. Vår uppmaning till handelns arbetsgivare är glasklar. Förbättra anställningsvillkoren, erbjud ordentliga anställningar. Höj lönerna.

Vår uppmaning till politiker är lika glasklar. Sätt stopp för utnyttjandet av deltider och visstider, och sluta blåögt drömma om en arbetsmarknad med ännu fler arbetande fattiga.


Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.