Så här löser du krisen, Stefan Löfven

Debattören: Det går att förnya sig även när man sitter vid makten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-19

Ingen bör förneka att socialdemokratin befinner sig i en kris. Men i stället för missmod kan opinionsmätningarna trigga lite jävlar anamma och vilja att komma igen, skriver Daniel Färm.

DEBATT. Äntligen! Socialdemokraternas opinionstapp är givetvis allvarligt för partiet. Men detta kan också bli en vändpunkt: ett tillfälle att vända utvecklingen för både partiet och samhället.

Det kan bli en signal om att den egentliga valrörelsen – om vilket samhälle vi vill se – startar nu. Det förutsätter dock ett antal insikter och vägval:

  1. Undertryck inte krisinsikten – mobilisera utifrån den. Ingen bör förneka att socialdemokratin befinner sig i en kris. Men i stället för missmod kan opinionsmätningarna trigga lite jävlar anamma och vilja att komma igen.
  2. Lägg det internkritiska tjafset åt sidan. Man ska inte lägga locket på för en levande intern diskussion. Men låt den socialdemokrat som är fri från skuld för partiets opinionstapp kasta den första stenen. Alla i partiet bär ett gemensamt ansvar – i framgång såväl som i motgång. Socialdemokratins årtionden långa opinionstapp beror knappast på enskilda personer.
  3. Strunta i SD! Socialdemokrater gör klokt i att bygga sin politik på gott självförtroende, egna analyser och starka värderingar. Det är bättre än att ängsligt snegla på hur egna ställningstaganden eventuellt kan påverka andra partier.
  4. Gå i opposition – mot orättvisor och samhällsproblem. Socialdemokrater bör ta de möjligheter att faktiskt påverka samhällsutvecklingen som finns. Partiet kan förnya sig även när man sitter vid makten. Det förutsätter dock att kommunalråd, ministrar och andra ofta kliver fram som just socialdemokrater och visar att de brinner – för en jämlik skola, en värdig ålderdom, minskade klyftor och mycket annat. Bortom nödvändiga kompromisser, pragmatism och ansvar behöver den egna synen på aktuella samhällsproblem lyftas fram. Det är en politisk överlevnadsfråga.
  5. Utgå alltid från verkligheten – och forma politiska förslag utifrån starka värderingar om ett rättvisare samhälle. Om en allt för idealistisk karta och en komplex verklighet inte stämmer överens, så behöver socialdemokratin i ökad utsträckning utgå från en progressiv realism i utformandet av lösningarna.
  6. Skapa hållbara politiska lösningar. Socialdemokratin får gärna – oftare – driva populära förslag. Men istället för att populistiskt lura väljarna, skjuta på problemen eller bygga upp nya ”vi-mot-dem” bör utgångspunkten vara en hållbar ekonomisk grund för trygghet i förändring, en hållbar syn på migration och en socialt hållbar klimatomställning.
  7. Visa på vägvalet: en politik för de många vs en för de få. Socialdemokratin bör inte väja för att granska det nya högerblockets politik. SD:s, M:s och KD:s politik gynnar ett fåtal redan välbärgade och arbetsgivarna, men skapar sämre förutsättningar för vanliga löntagare, pensionärer, studenter m fl. En röst på Åkesson är en röst på sänkta skatter, urholkad välfärd och otrygga anställningar. SD är inte mot etablissemanget – de är en del av det. Det blir en avgörande kontrast till en socialdemokratisk politik för de många, inte de få.

2020-talet kan bli socialdemokratins årtionde. Allt fler inser att nyliberalismens övertro på marknadsstyrning, privatiseringar och skattesänkningar har ökat klyftorna. Många har i stället sökt sig till högerextrema och populister, trots att dessa utöver att skuldbelägga invandrade svenskar också vill sänka skatten, urholka välfärden, försvara otrygga jobb och ha lägre klimatambitioner.

Men om socialdemokratin inte hålls tillbaka av ohållbar idealism kan många av dessa besvikna väljare lika gärna mobiliseras för en hållbar och verklighetsförankrad progressiv samhällsutveckling. Det är en politisk fajt som socialdemokratin bör ta!


Daniel Färm, chef Tankesmedjan Tiden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.