Skärp er, S – lös sjukförsäkringen

Baudin: Vansinne att de som kämpat i pandemin nu kan förlora sjukpenningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-17

Att människor som blivit sjuka då de kämpat i coronapandemins frontlinje nu riskerar att förlora sin sjukpenning är vansinne. Nu måste regeringen med S i spetsen ta sig i kragen och göra det man så ofta säger sig vilja – lösa ett verkligt samhällsproblem, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Det är faktiskt vansinne att människor som blivit sjuka då de kämpat i coronapandemins frontlinje nu riskerar att förlora sin sjukpenning. Det är en konsekvens av ett omänskligt sjukförsäkringssystem där alldeles för många farit illa under alldeles för lång tid.

Nu måste regeringen med Socialdemokraterna i spetsen ta sig i kragen och göra det man så ofta säger sig vilja – lösa ett verkligt samhällsproblem.

I november förra året kom de första rapporterna om att personer som blivit långtidssjuka efter att ha smittats av covid-19 på jobbet nått den första, fruktade, tidsgränsen i sjukförsäkringen, 180-dagar. Detta möttes då med ett ramaskri och i sista minuten valde Sveriges politiker att införa lättnader i regelverket.

Men det betyder inte på något vis att problemet är löst. Nu närmar sig allt fler av de som blivit långtidssjuka i covid-19 i stället den andra tidsgränsen – 365 dagar. Och jag menar att den socialdemokratiskt ledda regeringen nu står vid ett vägskäl.

Visst finns alternativet att göra ytterligare, små, justeringar i sjukförsäkringen som tillfälligt lugnar opinionen. Men om Socialdemokraterna vill vara ett parti som värnar allas rätt att färdas väl genom livet, och om regeringen vill kunna fortsätta kalla sig Sveriges första feministiska regering, så väljer man en annan väg.

För det vi nu ser är inga tillfälligheter – utan konsekvenserna av ett omänskligt sjukförsäkringssystem där allt för många har farit illa under allt för lång tid. Och de som far illa är till stor del kvinnor i arbetaryrken.

För medan folkhälsan generellt blir bättre, så ökar sjukskrivningarna bland arbetarkvinnor. Och andelen som är sjukskrivna längre än 14 dagar är dubbelt så stor inom omsorgsyrkena i välfärden jämfört med hela arbetsmarknaden.

Medlemmarna i Kommunal, där 80 procent är kvinnor i arbetaryrken, är de som får Sveriges välfärd att fungera, pandemi eller ej. De ska självklart ha en sjukförsäkring som det går att lita på, som levererar den trygghet som faktiskt är dess syfte. Det är inget bidrag – det är en försäkring man har betalat för. Det dags att medlemmarna i Kommunal och hela svenska folket får valuta för de pengarna.

Nu kräver vi att riksdagens politiker med den S-ledda regeringen i spetsen gör upp med det omänskliga sjukvårdssystemet en gång för alla:

  1. Ta bort stupstockarna – på riktigt. Avskaffa tidsgränserna i sjukförsäkringen helt. Ingen blir frisk bara för att Försäkringskassan säger att det är dags att bli frisk. Sjuka människor behöver stöd och rehabilitering, inte piska och rigida tidsgränser.
  2. Sluta tvinga folk att söka hitte-på-jobb. Det är rent resursslöseri att utbildade och erfarna välfärdsproffs tvingas ut på en mer eller mindre fiktiv arbetsmarknad för att söka hitte-på-jobb, i stället för att få fokusera på att tillfriskna och kunna återgå till det arbete de kan och utbildade för. Prio ett måste vara att den som är sjuk ska kunna återgå till sitt ordinarie arbete – i andra hand måste Försäkringskassan kunna ange vilket jobb man anser personen kan ta.
  3. Avskaffa karensavdraget permanent. Ingen ska tvingas gå till jobbet sjuk av ekonomiska orsaker. Karensavdraget är ett otyg som i förlängningen leder till ökad ohälsa. Det har tillfälligt avskaffats under coronapandemin. Efter pandemin förväntar vi oss att karensavdraget avskaffas permanent.

Sjukförsäkringen har behandlats släpphänt av Sveriges politiker och beslutsfattare i åratal. Man har valt att blunda för något som försvårat en redan mycket svår situation för många människor.

Här finns en gyllene chans för Socialdemokraterna att gå i första ledet. Men samtidigt måste alla Sveriges politiska partier och beslutsfattare nu på allvar välja sida. Är ni för en sjukförsäkring som behandlar människor med värdighet – eller emot.

För Kommunal är saken glasklar. Det måste bli ändring – och det måste bli det nu. Sverige behöver en mänsklig sjukförsäkring!


Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.