Vi kan inte betygsätta odemokratiska länder

Replik från Resebranschföreningen om ”diktaturkompensation” för resenärer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-16

Vi som bransch varken kan eller bör agera som domare och klassa länder som mer eller mindre demokratiska eller auktoritära. Replik från Didrik von Seth, Svenska resebranschföreningen.

REPLIK. I en debattartikel skriver Anders L Pettersson, Civil rights defenders, att svenska researrangörer borde låta sina resenärer ”diktaturkompensera sina resor till länder som kränker människors demokratiska fri- och rättigheter”.

I artikeln konstateras att omkring hälften av världens länder kan betraktas som auktoritära och att många av dessa är populära resmål för svenskar.

Ungefär 10 procent av resorna bedömer Civil rights defenders går till diktaturer.

Resebranschen ställer sig alltid positiv till initiativ som verkar för ökad demokrati och försvar av mänskliga fri- och rättigheter. Just turismen och utbytet som den medför är en positiv kraft i detta.

Vi alla som arbetar inom turism- och besöksnäringen vet att i tillägg till att förmedla reseupplevelser bidrar vår industri till så mycket mer. En stor del av välståndet som skapats i världen har turismen bidragit till.

Vi vet också att människors möjligheter att besöka andra länder är en positiv kraft för att främja demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

Lösningen är inte ökad isolering, vilket Anders L Pettersson också konstaterar.

Dock ställer vi oss undrande till förslaget om att införa en ”diktaturkompensation” för resor till särskilt utvalda resmål.

Vi förstår att idén är hämtat från de många olika alternativen att klimatkompensera för resor. Inom detta område har dock detta visat sig ha begränsad framgång. Bara ett fåtal procent av kunderna väljer att kompensera.

Vi tror dessutom att vi som bransch inte kan eller bör agera som domare och klassa länder som mer eller mindre demokratiska eller auktoritära.

Vi vet att det i den svenska debatten råder väldigt många olika åsikter om olika länders nivå på fri- och rättigheter. Även gällande länder inom EU.

Att branschen, eller för den delen enskilda reseföretag, skulle anamma en uppfattning är därför inte möjligt eller lämpligt.

Vi tycker att Civil rights defenders och andra organisationer som verkar för mänskliga rättigheter gör ett mycket gott arbete.

Som bransch och enskilda medlemmar inom Svenska resebranschföreningen är vi alltid lyhörda för idéer och förslag hur vi på olika sätt kan hjälpas åt i detta arbete.


Didrik von Seth, generalsekreterare SRF – Svenska resebranschföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.