Trängsel på Gekås men motionsloppen ställs in

Debattören: Restriktionerna är ologiska – och skadliga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-08

På svenska köpcentrum, stränder och uteserveringar ringlar sig köerna långa men att 50 personersgränsen fortfarande inkluderar motionslopp som arrangeras utomhus är ologiskt, orimligt och orättvist, skriver debattören.

DEBATT. Det är både orimligt och ologiskt att 50-personersgränsen för folksamlingar fortfarande inkluderar event och konditionslopp som arrangeras utomhus. I synnerhet när de tävlande dessutom sprider ut sig över en stor geografisk yta.

De rådande restriktionerna är onekligen trubbiga och att fortsättningsvis hindra människor från att delta i konditionsevent gör mer skada än nytta för den långsiktiga folkhälsan!

Det finns många förlorare i coronakrisens kölvatten men nästan alla av oss har insett allvaret i den rådande situationen och vi har varit beredda att göra de uppoffringar och inskränkningar som svenska myndigheter har krävt eller rekommenderat.

Vi som arrangerar konditions- och motionslopp under vår och sommar ställde antingen in helt eller flyttade fram datumet med förhoppningen att både reserestriktioner och folksamlingsrestriktioner skulle lätta när läget i Sverige stabiliserades.

Och läget har stabiliserats. Sedan en tid är de inrikes reserestriktionerna hävda och den svenska turistsäsongen fortlöper mer eller mindre som vanligt.

Svenska varuhus och köpcentrum är fulla och utanför Gekås i Ullared ringlar sig köerna lika långa som under vilken sommardag som helst. När vädret är varmt är stränderna överfulla utan att myndigheter eller ordningsmakten ingriper. Uteserveringar och restauranger likaså. Man förlitar sig helt enkelt på människors goda omdöme att undvika allmänna utrymmen och områden om man inte känner sig frisk.

Aktuella siffror visar dessutom på en kraftig inbromsning av både dödsfall, IVA-patienter och insjuknade i covid-19. De senaste veckorna har Sverige till och med haft en underdödlighet rent statistiskt.

Ändå fortsätter 50-personersgränsen för folksamlingar att gälla också för konditionstävlingar och motionsevent! Trots att de genomförs utomhus. Trots att man sprider ut sig över en stor geografisk yta. Trots att sådana här lopp är helt självsanerande, då ytterst få skulle överväga att starta ett lopp sjuk eller förkyld.

Löpning. Cykling. Öppet vatten-simning. Orientering. Triathlon. Swimrun. Dessa är exempel på några av de idrotter vars arrangörer och deltagare snällt får foga sig i fortsatta restriktioner som är både orimliga, ologiska och orättvisa.

Lidingöloppet är ett av de senaste eventen som fått ställa in. Liksom Ö till ö Swimrun World Championships, ett internationellt erkänt kraftprov som avgörs på en 75 kilometer lång bana i Stockholms skärgård. Ö till ö ställdes in med hänvisning till att ”allmänheten har tillgång till bansträckningen”, en i sammanhanget absurd formulering.

Jag har själv deltagit på samtliga Ö till ö sedan starten premiäråret 2006 och man får vara glad om man ser tio personer ur ”allmänheten” över tio timmars tävlingstid längs kobbar, skär och obebodda öar. I Stockholms innerstad träffar jag tio personer i vilken kö som helst. Jag får inte ihop logiken.

Om avsikten med 50-personersregeln är att undvika fortsatt smittspridning så borde den tillämpas konsekvent och undantagslöst, oavsett verksamhet eller sammanhang.

Nu ägnar sig våra myndigheter i stället åt diverse semantiska hårklyverier och logiska kullerbyttor där man skiljer på verksamheter och sammanhang som lyder under ordningslagen eller inte.

Men 50 personer är ju 50 personer oavsett hur och när de träffas. Och om tusentals personer får samlas inomhus i ett varuhus under en dag är det minst sagt provocerande att jag som tävlingsarrangör eller motionsloppsdeltagare inte kan verka i ett sammanhang som är större än 50 personer och deltagare. Deltagare som är utspridda i en sjö, en skog, en skärgård eller över en flera mil lång bana. Inkonsekvensen i tillämpandet av de här restriktionerna är stötande.

Aldrig har den svenska folkhälsan varit med aktuell än under den här våren och sommaren. Men coronasmittan är långt ifrån det enda eller ens det största hotet mot vår gemensamma folkhälsa.

Fysisk och psykisk livsstilsohälsa är tveklöst den största framtida utmaningen för vårt samhälle. Fysisk aktivitet, motion, naturupplevelser och rörelseglädje är några av de viktigaste verktygen för att motverka livsstilsohälsa. Motionslopp, både på gräsrotsnivå och för massdeltagande, bidrar på ett oerhört viktigt sätt med både motivation, inspiration och som sociala plattformar för människor att både påbörja och fortsätta med motion och rörelse.

Det är många arrangörer, både föreningar och företag, vars ekonomiska framtid nu står på spel och men den, framtida motionslopp till gagn för hela vårt samhälle.

Hela vårt samhälle har gått igenom en skärseld under de senaste månaderna. För väldigt många är motion och rörelse den viktigaste nyckeln till bibehållen fysisk och psykisk hälsa samt reducerad stress. Men utan ett sammanhang eller ett mål som man kan dela med andra blir det mycket svårare.

Sverige blir inte friskare av att shoppa tillsammans men däremot av att tillsammans simma i en sjö och springa i en skog. Släpp därför på restriktionerna för våra svenska motionslopp!


Jonas Colting, flerfaldig VM-medaljör i triathlon, hälsodebattör och föreläsare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.