Plånboken ska inte behöva styra vården

Socialdemokraterna: Oavsett var i landet du bor ska du få den vård du behöver, när du behöver den

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Erik Nylander/Erik Simander/Henrik Montgomery/TT Bilden är ett montage.
DEBATT

DEBATT. Höstens val är en folkomröstning om välfärden. Vi socialdemokrater vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Vi vill korta vårdköerna genom att investera i en trygg och jämlik vård i hela landet. Mot det står Moderaternas och Sverigedemokraternas stora skattesänkningar.

Sverige har den fjärde bästa sjukvården i världen. Det är ett kvitto på det fantastiska arbete som vårdpersonalen utför varje dag.

Samtidigt är vårdköerna alldeles för långa. Det beror på flera faktorer: befolkningen blir äldre, fler överlever dödliga sjukdomar och framförallt råder det brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Vårdplatser är stängda för att det fattas personal med rätt utbildning.

Därför gör vår regering historiskt stora investeringar i svensk sjukvård. Bara i år handlar det om 13 miljarder kronor. Det har lett till att 13 000 fler arbetar i hälso- och sjukvården i dag än för fyra år sedan. Totalt jobbar 100 000 fler i välfärden än under det förra borgerliga styret.

Nu står Sverige inför ett vägval. Fler jobbar, ekonomin är stark och vi har ett stort överskott. Ska vi använda de pengarna till sänka skatterna för några rika få – eller ska vi förbättra vården för alla?
Vi socialdemokrater vill bygga ett starkt samhälle, med kraft att ge dig rätt vård i rätt tid, oavsett var i landet du bor.

Vi ska kapa vårdköerna. Med fler anställda får vården bättre möjligheter att korta väntetiderna. Men vi satsar också 3 miljarder direkt för att kapa köerna. De ska gå till åtgärder som stat och landsting, i dialog med professionen och patienter, kommer överens om. Vi kommer att ställa tydliga krav på att landstingen gör det vi är överens om och faktiskt får bukt med vårdköerna. Dessutom riktar vi 500 miljoner kronor där köerna är som längst.

Alla har rätt till en snabb cancervård. I dag har vi mycket ambitiösa mål för hur snabbt den som drabbats av cancer ska få vård. Vi har börjat kapa köerna, men vi är inte i mål än. Vi vill fortsätta att korta väntetiderna, förbättra barncancervården och göra det lättare att få sina hudfläckar undersökta. För det kommer vi att investera ytterligare en halv miljard kronor per år.

Vården ska bli enklare att nå. I de allra flesta fall kan din vårdcentral hjälpa dig när du behöver vård. Men många har svårt att komma till. Därför vill vi investera tre miljarder kronor i den nära vården. Pengarna kan gå till fler anställda, fler kvällsöppna vårdcentraler och till mobila vårdteam så att fler ska kunna få vård i hemmet.

Vården ska bli tryggare. Vi vill stärka rätten till en fast läkare, först och främst för äldre och patienter med flera olika sjukdomar. De har störst behov av samordning och kontinuitet. Vi vill också arbeta för att införa ett patientkontrakt: Redan efter första besöket ska du som behöver det få en plan där nya tider och kontakter inbokade.

En starkare ambulanssjukvård i hela landet. När det är som mest bråttom ska hjälpen alltid vara inom räckhåll. Vi vill investera en halv miljard kronor per år i fler ambulanser och ambulanshelikoptrar.
Våra akutsjukhus ska ägas gemensamt. En trygg vård skapas genom samarbete – inte av utförsäljningar. Vi vill införa en lag som stoppar nya privatiseringar av våra akutsjukhus och universitetssjukhus.

Personalen är nyckeln. Vi går till val på att anställa 14 000 fler i vården till 2022. Vi vill ge fler sjuksköterskor möjlighet att specialistutbilda sig och få lön under tiden. Arbetsmiljön ska förbättras och vi vill låta proffsen vara proffs. Vi måste utbilda fler till vårdens yrken. Målet är att fler ska söka sig till sjukvårdsyrken – inte bara för känslan av att bidra, utan också för vetskapen om att få ett utvecklande jobb med bra villkor.

Sjukvården finns där för oss, både under livets ljusaste dagar och mörkaste stunder: när ett nytt liv är på väg eller när någon du älskar har blivit svårt sjuk. Vid de tillfällena ska plånboken aldrig få styra. Oavsett var i landet du bor ska du få den vård du behöver, när du behöver den. För oss socialdemokrater går det alltid före skattesänkningar och privatiseringar.

Om vi får väljarnas förtroende kommer vi att investera totalt 17,8 miljarder kronor i sjukvården om året under nästa mandatperiod. Vi vill anställa 14 000 fler vårdhjältar, korta köerna och förbättra cancervården.

Så bygger vi ett tryggare samhälle, ett starkare Sverige.

Margot Wallström, utrikesminister (S)
Magdalena Andersson, finansminister (S)
Annika Strandhäll, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ja, Sverige är jämställt – tills vi skaffar barn

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet i Sverige

Välfärd

Vård & omsorg

Vårdpolitik