S-ministrarna lägger locket på om våldet

Slutreplik från Moderaterna om gängkriminaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-10

Det finns väldigt mycket som kan och borde göras mot gängvåldet. Ändå går det mesta på sparlåga. De ansvariga ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg tackar nej till debatter och gör sitt bästa för att lägga locket på, skriver Johan Forssell.

SLUTREPLIK. Sverige är ett fantastiskt land men det går inte att blunda för att otryggheten växer sig allt större. Skjutningar har blivit så vanliga att ingen höjer på ögonbrynen längre. Sprängdåd sker långt inne i bostadsområden. Gängkriminella har lagt beslag på stora platser och straffar den som vågar anmäla eller vittna.

Dödsskjutningen i Botkyrka av en tolvårig flicka är fruktansvärd men tyvärr ingen enskild händelse.

Ifjol avrättades en mamma med en bebis i famnen på öppen gata i Malmö. I takt med att skjutningarna har ökat de senaste åren och har också riskerna vuxit för allmänheten.

Gängkriminaliteten hotar hela kärnan i rättsstaten. Utvecklingen har accelererat under de senaste åren och redan för flera år sedan var alla överens om att det inte kunde tillåtas fortsätta så här. Ändå ser vi ingen förbättring. Varför?

Det svåra är inte att vara emot gängkriminalitet utan att se till att det blir som man vill. Regeringen Löfven har hållit oräkneliga pressträffar om kriminaliteten och använt snart sagt vartenda kraftuttryck som finns för att beskriva hur oacceptabel situationen är. Ändå har de uppsatta målen om att minska antalet skjutningar misslyckats.

För att vända utvecklingen krävs det omtag i rättspolitiken bort från tillfälliga satsningar till mer av långsiktighet. Vi behöver reformer som är mönsterbrytande och som inte bara låter bra utan som kan få stort avtryck i verkligheten.

Det handlar till exempel om visitationszoner där polisen kan leta efter vapen och sprängmedel. Pröva anonyma vittnen för att få fler att våga träda fram i de kriminella miljöerna. Dubblerade straff för gängkriminella så att det blir svårare för dem att snart återfalla i grov brottslighet. Sänkt gräns för dna-topsning i syfte att hitta fler gärningsmän.

Ungdomshäkten där kriminella ungdomar kan placeras i väntan på rättegång. Ny enhet inom Kriminalvården för de mest brottsaktiva personerna under 18 år.

Det finns väldigt mycket som kan och borde göras. Ändå går det mesta på sparlåga. De ansvariga ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg tackar nej till debatter och gör sitt bästa för att lägga locket på.

I stället skickas andra, i det här fallet Fredrik Lundh Sammeli, fram för att försvara regeringens oförmåga. Vilket är symptomatiskt för en regering utan större handlingskraft eller beslutsamhet.

Det är aldrig för sent att göra rätt. Ännu finns tid att göra Sverige tryggare. Men då räcker det inte med att bara säga att saker är oacceptabla. Nu krävs mönsterbrytande reformer för att bura in de kriminella och göra Sverige tryggt för allmänheten.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, M


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.