Håll avstånd även vid vägarbeten i sommar

Seko: De som arbetar vid vägen är någons förälder, syskon eller vän

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-18

Bilister kan blåsa förbi vägarbeten i höga hastigheter utan att behöva vara rädda för konsekvenserna. I alla fall inte mer rädda än om de kör för fort på en väg utan människor som jobbar nära inpå. Det är oacceptabelt och vi utgår ifrån att den socialdemokratiska regeringen snarast levererar ett skarp förslag , skriver Seko.

DEBATT. Efter en corona-vår med hårda restriktioner kring vårt resande har regeringen och Folkhälsomyndigheten nu gett grönt ljus för inrikesresor. Det är nu möjligt att återigen åka till en annan del av landet för att träffa en vän eller släkting som man inte träffat på länge. Eller bara för att få lite miljöombyte efter månader med restriktioner.

Då utrikesdepartementet fortfarande avråder från icke-nödvändiga resor till andra länder pekar mycket på att det så kallade ”hemestrandet”, alltså semester inom Sverige kommer explodera. Många av de som har möjlighet kommer troligtvis välja att åka bil.

Under rådande omständigheter ett ansvarsfullt sätt att resa då det minskar trycket på kollektiva färdmedel och lämnar utrymme för de som verkligen behöver färdas med till exempel tåg. Men ansvarstagandet måste även fortsätta bakom ratten. Sommaren är högsäsong för vägarbeten och  kommer inte vara ett undantag denna sommar.

Tusentals av Sekos medlemmar kommer i sommar att arbeta med underhåll av de svenska vägarna. Ofta uppstår köbildning vid vägarbeten. Dels för att vägarna smalnas av men också på grund av sänkta hastighetsgränser i syfte att öka vägarbetarnas säkerhet. Åtgärder som i stunden kan förlänga en resa men som är helt nödvändiga för att bygga bra och säkra vägar.

För ett år sedan släppte Seko rapporten ”Med fara för livet” som handlar om den allt mer alarmerande arbetsmiljön för vägarbetare. Som underlag för rapporten hade vi frågat våra medlemmar inom branschen hur de såg på sin arbetsmiljö.

I rapporten framkom att 92 procent av de svarande inte ansåg att trafikanterna tog tillräckligt med hänsyn till de som arbetar på vägen och att 91 procent oroar sig för att jobba på vägen på grund av bristande säkerhet.

Detta kan jämföras med siffror från 2009 då Seko ställde samma frågor och då var det 81 procent som inte ansåg att trafikanterna tog tillräckligt med hänsyn och ”bara” 47 procent uppgav att de oroade sig för att jobba på vägen. Utvecklingen har alltså snabbt gått åt helt fel håll.

För att komma till rätta med detta menar Seko att det behövs flera åtgärder. För det första krävs kraftigt höjda böter för fortkörning förbi ett vägarbete, något som Seko krävt länge.

Under valrörelsen 2018 fångade Socialdemokraterna upp kravet och antog det som ett vallöfte. Vi är nu halvvägs in i mandatperioden och fortfarande har inget hänt. Bilister kan fortfarande blåsa förbi vägarbeten i höga hastigheter utan att behöva vara rädda för konsekvenserna.  I alla fall inte mer rädda än om de kör för fort på en väg utan människor som jobbar nära inpå.

Det är oacceptabelt och vi utgår ifrån att den socialdemokratiska regeringen snarast levererar ett skarp förslag om högre böter för fartsyndare vid vägarbeten. Varje dag av politisk försummelse är en dag av ökad risk att dö eller skadas för våra medlemmar. Fler fortkörare måste åka dit.

Men för att högre böter ska vara en relevant åtgärd krävs det också en ökad hastighetsövervakning av fordon som passerar vägarbetsplatser. Detta kan ske både genom fysiska hastighetskontroller men också genom trafiksäkerhetskameror. Risken att åka dit för fortkörning måste vara större än den är i dag om högre böter ska få önskad och avskräckande effekt. Vid större vägarbetsplatser menar vi att normen alltid ska vara att trafiken leds om via en alternativ väg.

Tänk en extra gång när du sätter dig bakom ratten i midsommarhelgen och under hela sommaren. Fortsätt att ta ansvar för dina medmänniskors liv även när du kör bil i sommar. De som arbetar vid vägen är någons förälder, någons syskon eller vän. Och precis som alla andra vill vägarbetare  känna sig trygga på jobbet och komma hem till sina nära och kära efter sitt arbetspass.

Sänk hastigheten och håll avstånd när du passerar ett vägarbete nästa gång. Tack på förhand!


Valle Karlsson, förbundsordförande Seko
Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande Seko


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.