Jo, folket vill ha vargen i Sverige

Replik från Rovdjursföreningen om vargbeståndet i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-24

En majoritet av befolkningen i varglänen vill ha lika många eller fler vargar. Det är fakta som våra folkvalda ska ta hänsyn till, inte utgöra megafoner för Svenska jägareförbundet, skriver Eva Ångström.

REPLIK. I de undersökningar som gjorts framkommer att en majoritet av befolkningen i varglänen vill ha lika många eller fler vargar.

Det är fakta som våra folkvalda politiker ska ta hänsyn till, inte utgöra megafoner för Svenska jägareförbundet, vilket var övertydligt vid det seminarium som hänvisas till i artikeln.

Jag hyser självklart största respekt för de som drabbas, men vargens vara eller icke vara i landet är en större fråga en några exempel. Jag har jagat i norra Värmland, där vargen återetablerade sig i början av 80-talet, sedan 1978. Spår efter varg har jag sett men aldrig en varg, tyvärr.

Kjell-Arne Ottosson hänvisade under seminariet till sin mor som inte vågar plocka svamp eller bär i skogen. Av egen erfarenhet skulle jag säga att hennes oro är upplevd men knappast befogad. Vore det inte bra om Kjell-Arne Ottosson lugnade sin mor med fakta.

Det finns inte alls någon forskning som visar att 170 vargar är ett bra antal. De cirka 300 som Naturvårdsverket satt upp som mål förutsätter en invandrad varg vart femte år och som sätter ett genetiskt avtryck.

Hur många invandrare vill KD ha? Eller ska man misstänka att målet 170 är ett steg på vägen mot 0?

Kjell-Arne Ottosson gjorde vad han kunde för att jag inte skulle få tillträde till vargseminariet, dock utan att lyckas. Vad som tilldrog sig för att man skulle behöva vakter undandrar sig min bedömning, men man kan konstatera att inga andra än jägare var välkomna i publiken.

Även i Svensk Jakt har seminariet redovisats med ett antal vinklade sanningar. Jag har svårt att tro att jag är ett hot mot dessa herrar, en 70-årig pensionerad bankdirektör!

Mitt engagemang bygger på att vi måste tolerera mer än en åsikt. Det landsbygden drabbas av är färre butiker, bensinstationer, tandläkare, vårdcentraler, sämre kommunikationer, nedlagda skolor och inte minst en extremt långsam utbyggnad av fibernätet.

Om man vill se en levande landsbygd är det vad politiker borde fokusera på.


Eva Ångström, ledamot Svenska rovdjursföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.