Kultur och idrott får en miljard i krisstöd

S: Vårt samhälle behöver ett kulturliv även efter coronakrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-20

Med en halv miljard extra kan nu omfattande medel utbetalas till hela landets kulturliv. Motsvarande summa går till Sveriges idrottsliv, skriver Lawen Redar.

DEBATT. Det är ofrånkomligt att i dessa dagar fundera vad ett samhälle är utan dess biografer, teatrar, föreställningar, idrottshallar, kulturhus, bibliotek, konserter, restauranger, caféer, museer, gallerier, nattklubbar, konserthus, mötesplatser, konsthallar, konferenser och utställningar. På flera håll i landet ser annars befolkade platser alldeles tomma ut.

Kampen mot covid- 19 har kommit att drabba hela Sveriges kultur- och idrottsliv. Nu är det upp till politiken att visa hur mycket vårt samhälle behöver er.

 

I dag presenterar S, MP, C och L ett ekonomiskt åtgärdspaket till Sveriges kultur- och idrottsliv.

Sedan regeringsbeslutet att begränsa allmänna sammankomster om max 500 personer har landets alla publika verksamheter fått uppbära långtgående ekonomiska konsekvenser. Uteblivna biljettintäkter från scenkonstverksamhet och idrottsarrangemang drabbar även hotell, restauranger, egenföretagare inom teknik och ljud samt civilsamhälle och ideella aktörer.

Trots detta har kulturen och idrotten ovillkorat ställt upp för att bekämpa smittspridningen i samhället.

Det är i dessa dagar vi påminns om värdet och vikten av ett starkt och fritt kulturliv. Få har dessvärre insikt om hur skör förutsättningarna är för landets kulturarbetare.

De allra flesta saknar fast anställning, sociala försäkringar och pension. Och nu när biljettintäkterna uteblir står flertalet utan försörjning under en oviss tid framöver. Det är svårt att uttrycka förhoppningar i nuläget om vad som ska komma efter pandemin.

Men kanske kan en ny diskussion ta fart om huruvida det är rimligt att människor som skildrar vår samtid, återberättar vår historia, möjliggör våra samtal, stärker vår bildning, påminner oss om vår frihet och som ger oss möjlighet att tillsammans känna glädje, provokation, ilska eller sorg har dessa sociala förutsättningar?

Att frilansare och projekt- och timanställda också ska omfattas av a-kassa och socialförsäkring borde vara en självklarhet. Att expandera kulturens förutsättningar i hela landet är ett annat viktigt åtagande.

Men just nu krävs att stöd kan ges så långt så möjligt för att Sveriges kultur- och idrottsliv inte ska gå under som en konsekvens av covid-19. 

Dagens besked är helt avgörande. Det innebär att myndigheten som hanterar de största summorna till kulturlivet nu får ytterligare en roll. Genom kultursamverksansmodellen utbetalas nationella anslag till bland annat biblioteken, länsteatrarna, de regionala museerna, arrangörer, fria utövare och den ideella sektorn.

Med en halv miljard extra kan nu omfattande medel utbetalas till hela landets kulturliv. Motsvarande summa går till Sveriges idrottsliv.

Nu må vår nationella sammanhållning och solidaritet uppvisas genom avstånd människor emellan. Smittspridningen ska bekämpas. Men det ska komma en tid efter allt detta.

Då idrottssupportrarna, biografbesökarna, teaterpubliken och museibesökarna kommer tillbaka till landets alla verksamheter igen. Vårt samhälle behöver sitt kulturliv.

Den är grunden för människans leverne och liv.


Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Följ ämnen i artikeln