EU-samarbetet hotas av krafter i Sverige

Liberalerna: Vi måste hålla rent innanför vår egen ytterdörr

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-03

Den europeiska gemenskapen hotas inte bara utifrån utan även inifrån. I de här svåra tiderna finns det politiska krafter även i Sverige som vill se mindre europeiskt samarbete. Det är helt fel väg att gå, skriver Johan Pehrson och Gulan Avci.

DEBATT. När raketerna sköts upp nyårsnatten och 2022 blev 2023 tog Sverige över ordförandeklubban i EU.

För oss Liberaler betyder det att firandet var dubbelt – vi välkomnade det nya året, men även det viktigaste uppdraget ett land kan få.

Liberalerna är Sveriges mest EU-vänliga parti och även om EU-frågor inte får förminskas till att bara handla om Ja eller Nej till EU måste det finnas enighet i unionen när själva grundidén bakom samarbetet är under attack. 

Just nu utkämpas ett blodigt krig på vår kontinent. Sättet som medlemsländerna enats bakom Ukraina är ett exempel på när unionen fungerar som bäst.

EU har visat stor solidaritet med Ukraina, och Liberalerna ser fram emot att stötta Ukraina på resan mot att bli en del av EU-gemenskapen som kandidatland. Sverige har skickat stora militära och humanitära stödpaket till frihetskämparna – det senaste stödpaketet var större än alla den tidigare regeringens stödpaket tillsammans.

Men den europeiska gemenskapen hotas inte bara utifrån utan även inifrån.

I de här svåra tiderna finns det politiska krafter även i Sverige som vill se mindre europeiskt samarbete. Det är helt fel väg att gå.

Kulturkrigsdebatten har länge handlat om svenska värderingar. Nu är det dags att stå upp för våra europeiska värderingar – fred, demokrati och individuella fri- och rättigheter. 

För det finns europeiska länder som inskränker dessa grundläggande värderingar. Där domstolar och medier inte är fria. Där individuella fri- och rättigheter urholkas.

Liberalerna har i över ett decennium varnat för anti-europeiska krafter i unionen. Det tog sin tid, men nu har EU äntligen skarpare verktyg på plats för att markera mot övertrampen.

EU ska inte vara en bankomat för anti-demokrater. 

Klimatförändringarna är en av vår tids stora gränsöverskridande utmaningar och EU är världens största och bästa klimatpolitiska aktör.

Övergången till fossilfri energi är avgörande för att säkra EU:s energiförsörjning för framtiden. På sikt borde vi ha en gemensam koldioxidskatt för hela EU, eftersom det framförallt är inom ramen för unionen som man kan göra något åt klimatförändringarna.

Det sker tillsammans på den internationella arenan, inte genom Tesla-subventioner i Sverige. 

När miljontals europeiska hushåll drabbas av stigande priser måste vi påminna oss om en annan grundläggande europeisk värdering – frihandel och marknadsekonomi.

Det handlar både om att bibehålla den europeiska konkurrenskraften och att se till att arbetsmarknaden fungerar.

Nödvändiga reformer för en välfungerande arbetsmarknad måste genomföras av medlemsländerna. Om EU ska mota kompetensbristen duger det inte att flera europeiska länder har världens bäst utbildade hemmafruar.

Vi behöver mer samarbete för att skapa mer välstånd och trygghet. På sikt vill Liberalerna att Sverige blir medlemmar i euron. 

Vi måste bli fler som inser vikten av ett enat Europa som en stark röst i världen för frihet och demokrati. Men för att det ska vara trovärdigt måste vi vara lika bra på att hålla rent innanför vår egen ytterdörr.

Det finns ingen bättre frihetsorganisation, klimatorganisation eller tillväxtorganisation än det europeiska samarbetet. Men för att det ska vara sant även i framtiden måste unionen fortsätta utveckla samarbetet och hålla ihop.

Därför kommer vi liberaler fortsätta kämpa för ett djupare europeiskt samarbete – för ett EU i tiden.


Johan Pehrson, partiledare (L) 
Gulan Avci, partisekreterare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln