Premiepensionen har varit en framgång

Replik från Pensionsmyndigheten om pensionssystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-06

För de allra flesta av dagens pensionärer har premiepensionen gett en högre pension än om den allmänna pensionen enbart hade bestått av inkomstpension. Replik från Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

REPLIK. Jan Hagbergs kritik mot premiepensionssystemet, som han skriver berövar pengar från dagens pensionärer, är missvisande.

För de allra flesta av dagens pensionärer har premiepensionen gett en högre pension än om den allmänna pensionen enbart hade bestått av inkomstpension.

Jan Hagberg kritiserar premiepensionssystemet som enligt honom berövar dagens pensionärer pengar. Argumentet är att systemet bygger på att inbetalade pensionsavgifter placeras i fonder under 50–70 år, i stället för att betalas ut i pensioner nu.

Den allmänna pensionen består av två delar, inkomstpension och premiepension. Premiepensionen infördes 1995 med syfte att förbättra avkastningen, erbjuda ökad riskspridning och möjliggöra för pensionssparare att själva kunna välja hur de ville placera delar av sitt pensionssparande.

Införandet av premiepensionen har varit en framgång. Sedan starten har den genomsnittliga värdeutvecklingen varit 7,5 procent, justerat för inflation.

Inkomstpensionen har inte utvecklats lika starkt. Om man i december år 2000 skulle ha satt in 100 kr vardera i premiepensionen och inkomstpensionen, så skulle värdet för premiepensionen ökat till drygt 380 kr och inkomstpensionen till drygt 180 kr.

Jan Hagberg hävdar av att premiepensionen försämrar pensionerna för dagens pensionärer, men det stämmer inte.

Omkring 1,8 miljoner av Sveriges nuvarande pensionärer har premiepension. För de allra flesta innebär den än så länge relativt blygsamma premiepensionen, att de har en högre pension än om den allmänna pensionen enbart hade bestått av inkomstpension.

Trots detta verkar Jan Hagberg förespråka ett system där utbetalningarna från pensionssystemet under ett år ska motsvara inbetalningarna, så som inkomstpensionen huvudsakligen fungerar i dag.

Det skulle förstås vara möjligt att finansiera hela den allmänna pensionen på det sättet, och således avskaffa premiepensionen.

Eftersom premiepensionen även i framtiden förväntas ha en högre värdeökning än inkomstpensionen är det troligt att ett sådant avskaffande skulle leda till lägre pensioner.


Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.