Debatt

Gårdsförsäljning hotar inte alls Systembolaget

Replik från Centerpartiet om detaljhandelsmonopolet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingångsvärdena tydliga. Ett införande av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kommer inte få kompromissa med Systembolagets monopol. Replik från Sofia Nilsson, Centerpartiet.
Ingångsvärdena tydliga. Ett införande av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kommer inte få kompromissa med Systembolagets monopol. Replik från Sofia Nilsson, Centerpartiet.

DEBATT

REPLIK. Nykterhetsrörelsen ser ut att ha kallat in det tunga artilleriet när de två före detta vd:arna för Systembolaget Anitra Steen och Gabriel Romanus insinuerar att vi i Centerpartiet vill avskaffa alkoholmonopolet.

De kunde inte ha mer fel. Varför de gör detta är för att de helt i onödan känner sig hotade av utredningen om gårdsförsäljning som presenterades i början på december förra året.

När Januariavtalet slöts mellan C, L, S och MP antogs den här skrivelsen om gårdsförsäljning: ”En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras. En förutsättning är att Systembolagets monopol säkras”.

Redan där och då var ingångsvärdena tydliga. Ett införande av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kommer inte få kompromissa med Systembolagets monopol.

Det är inte första gången frågan om gårdsförsäljning utretts och även denna gång var utredaren väl medveten om premisserna.

Den konstaterar att det är möjligt att införa gårdsförsäljning utan att Systembolagets detaljhandelsmonopol hotas och att det är förenligt med EU:s lagstiftning om den fria marknaden.

Hittills finns det inget annat land som tvingats avskaffa ett monopol till följd av ett utfall i EU-domstolen.

Efter att detta är etablerat brukar gårdsförsäljningsmotståndarna greppa efter falska halmstrån, som att folkhälsan skulle vara hotad.

Även det hävdar utredningen är fel, där man slår fast att konsekvenserna för folkhälsan skulle vara ytterst begränsade.

I förslaget finns det även villkor som måste vara uppfyllda, bland annat att besöket ska innehålla en upplevelse och ett tak på hur mycket man får köpa. Det är alltså ingen som kommer kunna knalla in på en gård en söndag och få med sig tre flak öl.

Om vi inför gårdsförsäljning kommer besöksnäringen blomstra, småföretagen växa och arbetstillfällena i dryckesbranchen kommer enligt utredningen öka med 17–19 procent. Det är Centerpolitik som ser till hela landet och de entreprenörer som tar Sverige framåt.

Nu ligger utredningen i händerna hos Lena Hallengren på socialdepartementet och den förväntas gå på remiss innan januari är slut. Centerpartiet kommer fortsätta vara en konstruktiv kraft tills vi är i mål.


Sofia Nilsson, ledamot i socialutskottet (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Centerpartiet

LÄS VIDARE

DEBATT Deras mål är att lägga ner Systembolaget

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Systembolaget

Gårdsförsäljning

Besöksnäring