Lär av Sverige – om fler barn ska födas

Annika Strandhäll: Här är alternativet till att försöka knuffa tillbaka kvinnor in i hemmet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-21

När män och kvinnor inte behöver välja mellan arbete och karriär eller familj, då väljer man båda, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT. När barnafödande jämförs i Europa har Sverige ofta en pallplats, detta samtidigt som vi som land ligger i topp vad gäller kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Faktum är att vi i dag har den högsta sysselsättningen någonsin uppmätt i ett EU-land.

Det visar sig nämligen snabbt att när män och kvinnor inte behöver välja mellan arbete och karriär eller familj, då väljer man båda. Det är bra för både individen och samhället.

Sveriges ställning är inte en slump. Det är ett resultat av den svenska modellen, med en generell välfärd som omfattar alla, ett jämställt föräldraskap och barnets bästa i fokus.

Det är de bärande principerna för vår familjepolitik, som också lett till ökad jämlikhet och minskade klyftor. För vi har valt en politik som leder till självständiga och jämställda män och kvinnor, både ekonomiskt och socialt.

Och det har varit lyckat. Det är nämligen så att jämställdhet har positiva effekter också på såväl födelsetalen som separationsfrekvensen, inte bara på landets ekonomiska utveckling. Att sprida detta över världen är en självklar del av vårt lands politik. Det är ett exempel på vår feministiska utrikespolitik.

Särskilt viktiga för Sveriges utveckling har tre reformer varit, som genomfördes på 70-talet och vidareutvecklats sen dess. Det var avskaffandet av sambeskattningen, införandet av en individuell föräldraförsäkring och en kraftig utbyggnad av barn- och äldreomsorgen.

Detta ledde till att kvinnors arbetskraftsdeltagande steg från dryga 65 procent på 1970-talet upp till cirka 90 procent på 1980-talet. Detta samtidigt som vi legat högt vad gäller barnafödande.

När EU:s länder jämförs visas också ett tydligt samband mellan hög andel barn i förskolan ofta samman med en hög fruktsamhet.

Vi tänker inte värja oss för att visa på alternativen som finns, också där det upprör. För vi som kämpar för kvinnors rättigheter är vana vid att uppröra. Men vi vet också att vi har såväl historien som framtiden på vår sida.

Det finns de, såväl inom som utanför Sveriges gränser, som hellre blickar bakåt mot en idealiserad historisk tid. Det är inte en väg framåt och den har inte heller visat sig lyckad i det långa loppet.

Det handlar om att försöka knuffa tillbaka kvinnor in i hemmet, passivitet och ekonomiskt beroende av antingen en man eller en stat. Och vi ser med oro på att kvinnors rättigheter runt om i världen ifrågasätts allt oftare. Där kommer vi alltid vara en motkraft.

Sverige väljer i stället att bygga vidare på de historiska reformer som lett fram till att vi som land sticker ut som ett av de mest jämställda länderna i världen – och att vi i dag har den högsta sysselsättningen någonsin uppmätt i ett EU-land.

Där är Familjeveckan ytterligare ett steg i samma riktning mot att skapa världens bästa land för barnfamiljer. Den vägen väljer vi. Låt Sverige vara föregångslandet, med en välutbyggd generell välfärd och ständig strävan mot jämställdhet.


Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.