En quick fix löser inte problemet, KD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-09-26 | Publicerad 2016-01-13

Replik från FI om massövergreppen

Gita Nabavi.

REPLIK. Händelserna under We are Sthlm speglar i mångt och mycket en ung kvinnas vardag. Det handlar om att ständigt vara på sin vakt och göra medvetna val för att minimera risken att bli utsatt för kränkningar. Undvika killar i grupp, inte ha för kort kjol, inte ha hörlurar i öronen eller för höga klackar.

Som ung kvinna är det omöjligt att inte känna sig begränsad av att män tar sig rätten att kommentera och förgripa sig. Mäns våld mot kvinnor begränsas varken av nationsgränser, eller av social, kulturell eller religiös bakgrund. Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi.

Erik Slottner (KD) har rätt i sin analys att det här är en fråga om värderingar. Det är naivt att tro att vi kan komma till rätta med sexuella övergrepp genom kameraövervakning. Våld mot kvinnor är inte isolerade händelser utan del i ett systematiskt förtryck. Problemen måste följas upp med omfattande politiska åtgärder.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm stad gör nu breda satsningar mot mäns våld mot kvinnor. Sedan vi tillträdde har vi stärkt det våldsförebyggande arbetet och med fokus på att motverka att fler brott begås. Satsningarna på kvinnojourerna har tredubblats på två år.

Vi tror att vi måste börja med de unga för att förändra normerna. Våra åtgärder handlar därför genuspedagogik och få ungdomar att förstå att könsnormer inte är något som står skrivet i sten – utan går att förändra.

I år satsar Stockholms stad på att implementera mänskliga rättigheter bland unga. Ett långsiktigt arbete för att förändra ungas inställning till sig själva och till andra.

Att sätta upp kameror är en quick fix. Det är på intet sätt att gå till botten med problemet att 15-åriga tjejer inte kan få lyssna i fred på sin favoritartist. När vi istället kan använda våra resurser för att motverka mäns inställning till kvinnor som villebråd.

Gita Nabavi

Ordförande i Stockholms stads Råd för mänskliga rättigheter (FI)