Nej, IT som politiskt område är redan förbi

Teres Lindberg (s) i replik om behovet av en sociala medier-minister

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Framöver behöver vi snarare se digitalisering, informationsteknik och sociala medier som ett medel för att uppnå andra politiska mål, skriver Teres Lindberg (s), riksdagsledamot.
Foto: Getty
Framöver behöver vi snarare se digitalisering, informationsteknik och sociala medier som ett medel för att uppnå andra politiska mål, skriver Teres Lindberg (s), riksdagsledamot.

REPLIK. Väljarna är de som väglett oss i vilken konstellation som till slut kommer att bilda regering. Denna gång är det sannerligen ingen enkel uppgift. Jimmy Jakobsson, VD på Ingager, skriver med anledning av den kommande regeringsbildningen om behovet av en minister för sociala medier.

Jag tror Jimmy Jakobsson är fel ute när han efterfrågar ett särskilt ministär med ansvar för sociala medier. Snarare är ”IT” som politiskt område förbi.

Framöver behöver vi snarare se digitalisering, informationsteknik och sociala medier som ett medel för att uppnå andra politiska mål.

Det handlar om allt från teknisk infrastruktur, utbildningspolitik, demokrati och mänskliga rättigheter. Det handlar om medborgares personliga integritet och att få vardagen att fungera för oss som människor. Det handlar om att kunna effektivisera sjukvården och byggandet – i princip allt berörs.

Informationstekniken är antagligen också vår svagaste länk när det kommer till frågor om yttre hot och hur vi ska förhålla oss till försvar och säkerhet i framtiden.

Den är den framtida konkurrensmöjligheten för Svenska företag, och den är kanske vår allra viktigaste utbildningspolitiska fråga över huvud taget.

Den är också en mycket viktig del när det handlar om hur vi och resten av världen förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål och världsfattigdomen. Ja, det finns nog ingenting som inte behöver förhålla sig till IT-frågorna.

Istället vill jag uppmana den regering som kommer att forma sig efter valet att tänka i en bredare kontext. Digitaliseringen och teknikutvecklingen måste ligga högt på dagordningen inom alla politiska områden.

Den är ett medel för att uppnå politiska mål, och det samlade ansvaret kan bara den högsta ledningen av vårt land ta – inte en enskild minister för sociala medier.

Teres Lindberg (s), riksdagsledamot


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE