Även vi adopterade måste få bli screenade

Replik från Maria Fredriksson om risken för ärftlig cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är rimligt att alla som saknar information om sin genetiska bakgrund erbjuds möjlighet att screenas för ärftliga sjukdomar om så önskas. Replik från Maria Fredriksson.
Foto: Maja Kristin Nylander
Det är rimligt att alla som saknar information om sin genetiska bakgrund erbjuds möjlighet att screenas för ärftliga sjukdomar om så önskas. Replik från Maria Fredriksson.

DEBATT

REPLIK. Första gången jag blev medveten om att jag inte vet något som min genetiska bakgrund var i tonåren när jag skulle skaffa p-piller. Jag skulle fylla i ett formulär där säkert en tredjedel av frågorna handlade om vilka sjukdomar som fanns i släkten.

Jag förklarade att jag inte kunde svara på dessa frågor då jag är adopterad. Läkaren sa att det inte gjorde något och jag fick intrycket om att det inte är så viktigt och det är den reaktion jag har fått genom åren. "Äh, det gör inte något".

Okej. I så fall undrar jag varför formulären är utformade på ett sätt som ger en intrycket av att det är av vikt.

För cirka tio år sedan drabbades jag av något som likande någon form av autoimmun sjukdom och jag bokade en läkartid för att se om jag kunde bli undersökt för reumatism, cancer och sköldkörtelproblem då de symptom jag uppvisade naturligtvis kunde tyda på mer allvarliga sjukdomar än vad som kan hållas i schack med vanliga antihistaminer.

Läkaren tittade inte ens på mig utan satt med näsan i sitt formulär medan han gick igenom sitt batteri med frågor. Han lyssnade så dåligt att han fortsatte med frågorna om släkt trots att jag svarade "jag vet inte, jag är adopterad" på första frågan.

Då jag inte kunde påvisa tecken på någon ärftlighet remitterade han mig inte till vidare utredning och jag kände mig så tillplattad att jag inte kom mig för att insistera.

Debattartikeln om att personer med cancer i släkten bör få screenas påminde mig om frustrationen jag alltid känt vid läkarbesök och andra vårdkontakter där kunskap om min familjs medicinska bakgrund hade kunnat leda till att jag blivit tagen på större allvar.

Det är rimligt att alla som saknar information om sin genetiska bakgrund erbjuds möjlighet att screenas för ärftliga sjukdomar om så önskas.


Maria Fredriksson, adopterad

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN