Dödskjutningarna kräver Malmömodell

Slutreplik från Torgny Jönsson om legalisering av cannabis

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ställ frågan till vilken initierad person som helst och du kommer få svaret att, med något undantag, kan de skjutningar och sprängningar som skett i Malmö härledas till cannabishandeln, skriver debattören.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Ställ frågan till vilken initierad person som helst och du kommer få svaret att, med något undantag, kan de skjutningar och sprängningar som skett i Malmö härledas till cannabishandeln, skriver debattören.

SLUTREPLIK. I en replik på min artikel medger Lennart Karlsson vid Svenska Narkotikapolisföreningen att det dödliga våldet mellan olika kriminella grupperingar i stora delar kan kopplas till territoriella strider om narkotikamarknaden. Även att en del av basinkomsten i narkotikaförsäljningen utgörs genom cannabisförsäljning. Därefter faller han i det åsiktsträsk som under decennier har orsakat den allvarliga situation som Malmö står inför.

Såväl ekonomiskt som i andel av narkotikamarknaden påstår jag att cannabis överglänser samtliga övriga narkotiska preparat. Det vet naturligtvis Lennart Karlsson. Situationen i Malmö är unik för Malmö och de jämförelser som görs av Karlsson saknar i allt väsentligt relevans.

Malmö är inte i likhet med Amsterdam narkotikahanteringens huvudstad och har inte Denvers vapenlagar som gör det möjligt för var och en att legalt beväpna sig. Den artikel som Karlsson refererar till ger inte heller stöd för att våldsutvecklingen i Denver kan härledas till cannabishandeln. Det man möjligen kan säga är att det är tur att de så kallade kriminella gängen i Sverige inte har samma tillgång till skjutvapen som man har i USA. Att därutöver jämföra svenska förhållanden med de i Uruguay är närmast obegripligt.

Allt detta är naturligtvis känt för Lennart Karlsson som ser kortsiktiga lösningar i skärpta straff och hårdare tag. En strategi som prövats gång på gång utan minsta verkan. Det är naturligt att en företrädare för polisen argumenterar för sin sak och för ökade resurser till den egna myndigheten.

Ställ frågan till vilken initierad person som helst och du kommer få svaret att, med något undantag, kan de skjutningar och sprängningar som skett i Malmö härledas till cannabishandeln. Där äger de maktkamper som Karlsson skriver om rum, där söker kriminella stärka sin ställning och sitt varumärke och där finns de stora pengarna. Cannabishandeln är rekryteringsbasen in i kriminalitet i Malmö. Cannabishandeln är den minsta gemensamma nämnaren för dödsskjutningarna i Malmö.

I min artikel förklarade jag tydligt att en legalisering av cannabis är förenad med svårigheter och måste naturligtvis föregås av ett mycket omfattande informationsarbete kring skadeverkningar och hälsorisker. En legalisering behöver inte ske på annat sätt än att den anpassas efter svenska förhållanden, det vill säga genom en statligt reglerade försäljning där staten går in som aktör efter samma modell som Systembolaget och vinner marknad av illegala krafter. Även Lennart Karlsson vet att staten skulle vinna en sådan strid.

Kampen mot dödskjutningarna måste lösas efter en Malmömodell anpassad efter svenska förhållanden. Ett nytt sätt att tänka som kräver en del vilja och tio delar mod.


Torgny Jönsson, debattör. Har kallats ”Maffians bankir” i medierna och avtjänat två längre fängelsestraff. i oktober 2018 frigavs han efter att ha suttit häktad i 19 månader.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE