Någon måste också sätta planerna i verket

Replik från anställd om coronasituationen vid LKAB

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-03

Ingen som ställer upp och jobbar i riskmiljöer ska straffas ekonomiskt. Täck upp inkomstbortfall vid sjukskrivningar och ge lönepåslag till dem som räddar driften under pandemin, på såväl sjukhus, äldreboenden och industrier, skriver debattören.

SLUTREPLIK. Jan Moström bestrider smittskyddsläkarnas analys av klusterutbrottet i Gällivare och ignorerar vittnesmålen från fackklubbar och anställda.

Det kan inte redas ut på Aftonbladet debatt. Men ett par saker behöver ändå sägas.

Stora företag borde vara med och höja den nationella kapaciteten för testning av covid-19, och vid behov kunna testa sin personal utan att belasta regionerna. Det kan förebygga smittspridning och förenkla smittspårning i verksamheter där social distans är svår att hålla.

Det räcker inte med handlingsplaner som får smittskyddsläkare att ”gråta av lycka” - någon måste sätta dem i verket också. Ge medel och bestämmanderätt åt personalen att vidta konkreta åtgärder för att säkra sina arbetsplatser.

Ingen som ställer upp och jobbar i riskmiljöer ska straffas ekonomiskt. Täck upp inkomstbortfall vid sjukskrivningar och ge lönepåslag till dem som räddar driften under pandemin, på såväl sjukhus, äldreboenden och industrier.

Ansvarsimmuniteten måste upphävas. Vare sig det handlar om massiva virusutbrott eller olyckor ska de ytterst ansvariga prövas. När myndigheter och rättsväsen är upptagna med annat behöver civila tribunaler samla vittnesmål och granska händelserna.

Sammanfattningsvis är ”spekulationer” i media inte det stora hotet mot arbetsmiljön. Det stora hotet kommer från lomhörda ledare, ja-sägare och tystnadskulturen på arbetsplatserna.


Jari Söyrinki, gruvarbetare i Kiruna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.