Den höjda a-kassan blir kvar i två år till

Magdalena Andersson: Arbetslösa ska ha ekonomisk trygghet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-21

Arbetslösa ska lägga sin tid på att komma vidare till nästa jobb – inte på att gå till socialen och kanske tvingas sälja sin bostad. Därför förlängs höjningen av a-kassan och lättnaden i arbetsvillkoret under två år, skriver Magdalena Andersson.

DEBATT. I pandemins spår har världsekonomin drabbats av en historiskt djup lågkonjunktur. Ett exportland som Sverige drabbas inte bara direkt, utan dras med nedåt när det går dåligt för omvärlden.

Det var därför regeringen sparade i ladorna under de goda åren. Tack vare att Sverige gick in i krisen med den lägsta statsskulden sedan 1977 kunde vi genomföra ett historiskt krispaket för jobben under våren.

Men hur starka statsfinanser ett land än har går det inte att rädda alla jobb när krisen slår till.

Sedan virusutbrottet har över 100 000 svenskar har blivit av med jobbet. Arbetslösheten är inte bara ett problem för den som drabbas utan något som angår oss alla.

Tillåts arbetslösheten bita sig fast hotas den trygghet vi betalar för tillsammans. Polisen. Välfärden. Pensionerna.

Den som blir arbetslös ska därför möta tydliga krav att komma tillbaka i arbete – men också goda möjligheter. Den som är arbetslös ska söka nytt jobb och vid behov fylla på sina kunskaper eller lära sig ett nytt yrke. Det kräver grundläggande ekonomisk trygghet.

Arbetslösa ska lägga sin tid på att komma vidare till nästa jobb – inte på att gå till socialen och kanske tvingas sälja sin bostad!

Förra mandatperioden höjde den socialdemokratiskt ledda regeringen taket i a-kassan. När pandemin bröt ut förbättrade vi a-kassan samtidigt och gjorde det lättare att få ersättning för den som nyligen gått med. Förändringarna gör att dubbelt så många får ut 80 procent av sin lön.

I dag kan jag berätta att höjningen av a-kassan och lättnaden i arbetsvillkoret förlängs under två år.

Att arbetslösa ska ha den ekonomiska trygghet som krävs för att snabbt kunna gå vidare till nästa jobb är inte okontroversiellt. Här går en skarp skiljelinje i svensk politik. Varje förbättring av arbetslösas trygghet har skett under hårda protester från inte minst Moderaterna.

Det första Moderaterna gjorde när de kom till makten 2006 var att kraftigt försämra a-kassan. När finanskrisen bröt ut hade Moderaterna drivit ut nästan en halv miljon människor från arbetslöshetsförsäkringen. När arbetslösheten skenade blev många utan den ekonomisk trygghet.

Moderaterna har inte heller lärt sig av sina misstag. Hade Ulf Kristersson fått bestämma skulle taket i a-kassan inte ens nå upp till 17 000 kronor i månaden – en minskning med nästan 40 procent. Det skulle inte bara innebära en privatekonomisk katastrof för många svenska löntagare.

Varför vill Moderaterna straffa löntagare med raserad ekonomisk tryggheten när en pandemi eller en fabriksbrand gör att jobbet försvinner?

De svenskar som blivit arbetslösa eller just nu oroar sig för att bli av med jobbet är inte lata utan vill jobba och försörja sig själva och sina familjer. De vill vara med och göra sin del av jobbet för att ta Sverige ur den ekonomiska krisen.

Nu ska den som är arbetslös lägga all tid att komma i arbete igen – inte gå till socialen eller sälja sin bostad.

För mig som socialdemokrat är det enkelt: Arbetslösa ska ha ekonomisk trygghet för att snabbt komma tillbaka i arbete igen. Vi ska jobba Sverige ur krisen tillsammans!


Magdalena Andersson, finansminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.