Äntligen kan Sverige få en stram migrationslag

S: Kristerssons skrikande placerar honom vid barnbordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-10-12 | Publicerad 2020-10-09

M vet mycket väl att migrationskommitténs förslag inte leder till ökad invandring. Vi har tagit det ansvar Moderaterna aldrig känt och genomdrivit en stram, men rättvis migrationspolitik. Kristersson väljer i stället det politiska spelet, skriver Lena Rådström Baastad och Annelie Karlsson.

REPLIK. Att Sverige behöver en stram och ansvarsfull migrationspolitik är ingen nyhet. Att Moderaterna skriker i opposition friar dem inte från ansvar.

När Moderaterna tog över regeringsmakten 2006 förde man en mycket generös och liberal migrationspolitik. Sverige stod på grund av detta helt skyddslöst när flyktingkrisen kom 2015 och tog emot 12 procent av alla asylsökande som kom till EU, trots att vi bara utgör drygt två procent av EU:s befolkning. Det blev en absolut nödvändighet att snabbt strama upp lagstiftningen.

På hösten 2015 införde därför den socialdemokratiskt ledda regeringen gränskontroller, i början av 2016 id-kontroller, och på sommaren 2016 trädde en tillfällig betydligt restriktivare lagstiftning i kraft. Efter det har antalet asylsökande minskat med nära 90 procent. Vi socialdemokrater har tagit det ansvar Moderaterna aldrig känt och genomdrivit en stram, men rättvis migrationspolitik.

Det är därför magstarkt av Ulf Kristersson att påstå att vi inte står upp för vår politik. Så sent som i somras satte vi oss ned med bland annat Moderaterna – utan vår regeringspartner ska tilläggas – för att förhandla fram en hållbar och stram lagstiftning. Det fanns mycket goda förutsättningar för att komma överens om en politik med brett stöd i riksdagen. Inte minst bland våra två partier.

Men i slutändan valde Moderaterna det politiska spelet till förmån för verkliga politiska lösningar.

Under Kristerssons ledning har Moderaterna gått från att vara ett statsbärande parti till att förpassa sig själva till det politiska barnbordet, då man gång på gång väljer att lämna seriösa förhandlingar, när man inte får exakt som man vill.

Att Moderaterna hoppar av politiska samtal och överenskommelser är i dag mer regel än undantag. Kristerssons ”vuxna i rummet”, är ingenting annat än en moderat pappersprodukt som aldrig varit ämnat att praktiseras i verkligheten.

Den som ser på situationen med nykter blick, kan urskilja att Sverige äntligen kan få på plats en stram och permanent migrationslagstiftning.

Regeringen skickar nu migrationskommitténs betänkande på remiss, där vi står bakom samtliga 26 punkter. Det innebär att den framtida asyllagstiftningen till stor del kommer bygga på den politik vi socialdemokrater gick till val på och sedan också hittade olika majoriteter för i migrationskommittén, tillsammans med bland annat Moderaterna.

Det handlar om sådant som Moderaterna själva lyfter som sin egen politik: tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, språk- och försörjningskrav för permanenta uppehållstillstånd, försörjningskrav vid anhöriginvandring med mera.

Moderaterna vet mycket väl att migrationskommitténs förslag inte leder till ökad invandring.

Huvuddragen i betänkandet gör gällande att vi får en proposition snarlik den tillfälliga lagen. Det vill säga den lagstiftning som lyckades få ner antalet asylsökande med nära 90 procent. Nu har vi en chans att se till att den ordningen blir permanent. Det borde Moderaterna välkomna.

Moderaterna står nu därför inför ett historiskt vägval.

Antingen väljer man att bidra till att Sverige får på plats en stram lagstiftning gällande migrationen. En lagstiftning som håller ned nivåerna på mottagandet, så att vi klarar av integrationen. En lagstiftning som cementerar ordning och reda i systemen och en ansvarsfull migrationspolitik för decennier framöver. En lagstiftning som medför det både vi socialdemokrater och moderater efterlyser – nämligen tydlighet och förutsägbarhet.

Eller så väljer man bort reellt politiskt inflytande genom att ställa sig på politikens sidlinje, för att i stället skrika sig hesa över lösningar som redan finns på bordet. Det senare vore givetvis dåligt för Sverige, men också dåligt för tilltron till politiken och vår förmåga att lösa komplexa problem tillsammans.

Vi socialdemokrater kommer göra det som krävs för att Sverige sommaren 2021 får på plats en permanent och stram asyllagstiftning. Vi hoppas att Ulf Kristersson och hans moderata kamrater är villiga att göra oss sällskap.


Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)
Annelie Karlsson, gruppledare i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.